Напишете дума/думи за търсене

4 знака, че сте мислител на високо ниво

Мисленето на високо ниво е преживяване като никое друго.

Това е моментът, в който няколко уникални идеи се сливат, за да образуват изключителни прозрения, пораждащи епифании. Точно както цветовете се смесват, за да образуват нови цветове. Такива прозрения, породени от брилянтните умове на мислители от високо ниво, носят способността да влияят на света.
Мисленето на високо ниво е привилегия, на която много малко хора се радват - индивиди, които са платили цената, за да издигнат начина си на мислене.

Представяме ви 4 признака, които ще ви помогнат да разберете дали сте човек, който се надрусва не от наркотици, а от собствения си мисловен процес.

1. Вие изграждате уникален набор от преживявания
По-голямата част от съществуването ви протича през призмата на вашето подсъзнание. Всичко, което сте преживели и научили в живота, отива в подсъзнанието ви и образува прекомерно оплетена топка от милиони и милиони мисли и идеи. И когато имате нужда от идеи в ежедневието, вашето подсъзнание избутва предложения в съзнателната част на мозъка ви, която след това решава какво да прави с тях.

Мислителите на високо ниво притежават набор от уникални преживявания, които им позволяват да имат отличително подсъзнание, което им позволява да измислят необикновени решения, които обикновеният човек просто не може да измисли.

Следователно знак, че сте мислител на високо ниво, е, че винаги се опитвате да поемете по по-малко отъпкания път.

- Това може да означава, че въпреки че сте чели бестселърите, предпочитате да четете редките книги, за които повечето хора може дори да не са чували.
- Това може да означава, че имате смелостта да гледате филми на екзотичен език, вместо да гледате филм, който милиони хора са съзерцавали.
- Това може да означава пътуване до места, които не са най-популярните.

Наистина е просто. Мислителите на високо ниво се опитват да имат преживявания, които другите хора нямат смелостта да опитат.

2. Обръщате голямо внимание на новите идеи, които мнозинството отхвърля
Хората отхвърлят новите идеи, откакто свят светува. Възможно е те да са прекалено скептични. Или просто се чувстват неудобно от промяната. Ето няколко примера.

- Хората отхвърлиха интернет бума. Само няколко умни хора като Джеф Безос залагат на това - поради което Amazon е една от най-големите компании в света.
- Ако сте гледали филма „Големият залог“ (The Big Short), ще забележите как най-умните банкери и инвеститори на Уолстрийт са били твърде невежи, за да осъзнаят, че жилищният пазар ще се срине. Само няколко души харесват д-р Майкъл Бъри, който е достатъчно наблюдателен, за да забележи, че нещо зловещо се приближава.
- Много хора отхвърлиха криптовалутата, когато концепцията се разкри за първи път, но въпреки това тя се радва на един от най-бързите растежи в сравнение с всеки друг пазар в историята на човечеството.

Въпреки че мнозинството отхвърля подобни идеи, мислителите на високо ниво могат да видят потенциала в тях. Защо е така? Лично аз смятам, че мислители от високо ниво са работили, за да насърчат идеалния баланс между откритост и скептицизъм.

Те са отворени за нови идеи. Стараят се да нямат предразсъдъци. Проучват внимателно новите концепции, преди да решат какъв ще бъде техният потенциал. На средностатистическите мислители, от друга страна, им липсва откритост, защото са се облекли с предразсъдъци, които не им позволяват да търсят фактите.

Въпреки това мислителите на високо ниво също противопоставят своята откритост със също толкова много скептицизъм. Това е важно, защото ако не са достатъчно скептични, може да си губят времето и ресурсите, като залагат на всяка нова идея, която се появява. Нещо, което не им позволява да залагат добре на идеите, които действително ще работят.

Следователно да сте отворени към нови идеи, като същевременно сте достатъчно скептични, за да знаете на кои да заложите, е знак, че сте мислител на високо ниво.

3. Имате постразсъдъци, а не предразсъдъци

Ето какво означават двете думи:
Предразсъдъци: Да имате непоклатимо мнение за нещо, без да сте проучили фактите около него.
Постразсъдъци: Да имате силно мнение за нещо, след като сте проучили фактите.

И тук е разликата между средностатистически мислител и мислител на високо ниво.

Средностатистическият мислител има мнение за всяко нещо на света
Нито един човек не може да има достатъчно знания, за да има мнение за всичко. За разлика от средностатистическия мислител, който смята, че няма нещо, което да не знае, мислителите на високо ниво нямат мнение за всичко. Но когато формират мнения, те се уверяват, че са проучили фактите - което означава, че се уверяват, че формират постразсъдъци, а не предразсъдъци.

Пишете си домашното 

Мислителите на високо ниво отделят време, преди да формират мнение. Може да ги чуете да казват: „Е, не знам много по тази конкретна тема. Ще трябва да направя малко проучване и да помисля задълбочено, преди да кажа, каквото и да било." Никога няма да чуете средностатистически мислител да каже подобно нещо.

Обикновените мислители се придържат към идеята, че тяхното мнение е меродавно, дори когато им се покаже доказателство, че мнението им е обективно погрешно

Мислителите на високо ниво, от друга страна, са отворени към реалността, че въпреки че са проучили фактите, преди да формират мнение, техните изследвания може да са компрометирани. И когато им бъдат показани силни аргументи от противниковата страна, те са достатъчно сигурни, за да променят мнението си, без да наранят егото си.

Каква е причината за такива полярности? Отговорът може да се крие в това колко сигурни са хората със себе си.

Обикновените мислители имат мнение за всичко, защото е неудобно да приемат факта, че може да не знаят достатъчно по дадена тема. Причината, поради която формират мнения бързо, е, че се страхуват да издържат на мисленето „не знам“ дори достатъчно дълго, за да проучат фактите. И те се придържат към мнението си твърде много, защото се страхуват да признаят, че са сгрешили.

Един високопоставен мислител от друга страна е достатъчно сигурен със себе си, за да може да издържи дискомфорта на интелектуалното смирение. Ако сте човек, който е достатъчно сигурен, за да бъде смирен и да търси факти, преди да формира мнение, вие сте мислител на високо ниво.

Вие сте любознателни
Мислителите от високо ниво задават много въпроси. Тяхната жажда за знания далеч измества почти несъществуващото им желание да покажат знанията си. Ето един цитат, който харесвам, който перфектно обобщава тази гледна точка -

„Ако устата ти е отворена, не учиш.“

С малки изключения хората, които говорят много, всъщност не знаят достатъчно. Те рядко задават въпроси и вместо това са съсредоточени върху изричането на глупави отговори, защото това ги кара да мислят, че изглеждат осведомени, когато го правят.
Мислителите на високо ниво, от друга страна, са доста любознателни хора. Задават много въпроси. Но разберете, че задаването на въпроси, въпреки че може да изглежда просто, не е лесна задача.

Има два слоя пречки да бъдеш любознателен.

Първо: За да задавате въпроси, трябва да приемете факта, че не знаете. Иначе защо ще задавате въпроси? Това, за съжаление, е твърде брутално, за да го понесе някое крехко его. Ето защо хората предпочитат да живеят с илюзията, че знаят всичко.

Второ: Дори ако хората вътрешно приемат, че не знаят, задаването на въпрос е като да покажат на света, че не знаят.
Може би някои индивиди могат да издържат на реалността, която не познават, но я обявяват на околните, като изричат ​​синтаксис от думи с въпросителен знак в края? „Ти луд ли си?“ е нещо, което показва, че твърде трудно за понасяне.

Ето защо задаването на въпроси, които може да изглеждат наистина прости, всъщност е доста трудно за повечето хора, защото не е лесно за егото им. Но случаят е различен за мислителите на високо ниво. Те знаят, че задаването на въпроси е критично умение за учене през целия живот. И следователно интелектуалното смирение е централно за техния мисловен процес.

Ако сте човек, който не се страхува да разкрие на света, че знанията ви са ограничени чрез задаване на въпроси, вие определено сте мислител на високо ниво.

Ангажирането с мислене на високо ниво е важно, защото това е мястото, където се появяват необикновени прозрения - такива, от които светът отчаяно се нуждае.



4 начина, по които може да станете мислител на високо ниво

- Изградете уникален набор от преживявания.
- Обърнете специално внимание на идеите, които мнозинството отхвърля. И докато правите това, балансирайте своята откритост с достатъчно скептицизъм.
- Имайте постразсъдъци, а не предразсъдъци. Проучете фактите, преди да формирате мнение. Освен това знайте, че не е нужно да имате мнение за всичко.
- Задавайте много въпроси.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X