Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да имаме предвид, преди да купим на детето мобилен телефон?

Живеем в дигиталната ера. Хиперсвързано време, в което децата имат достъп до интернет в наистина ранна възраст. Благодарение на тези устройства непълнолетните се свързват повече помежду си и „плетат“ по-широки социални мрежи. В същото време те учат по-бързо и скоро стават дигитални жители на виртуалното пространство.

Въпреки това даването на мобилен телефон на дете може да бъде рисковано за него.

Като възрастен ваша отговорност е вашето дете да има безопасно и приятно изживяване в първата си връзка с технологиите. Има немалко страхове, свързани със злоупотребата с мобилни телефони. Те варират от таксуване за услуги, неразрешени от техните родители (например с абонаменти за видеоигри) до по-сериозни обстоятелства като педофилия. Не забравяйте, че в интернет има възрастни зловредни хора, които се преструват на връстници на децата ви, за да дебнат непълнолетни в мрежата.

Освен това трябва да имате предвид, че интернет е пътят за достъп до нови форми на тормоз. Такъв е случаят на кибертормоза, така че често проверявайте мобилния телефон на детето си.

Трябва също да сте наясно, че наследникът ви се нуждае от качествено време извън цифровата вселена. Играта и взаимодействието с неговите връстници в реалния живот е изключително важно за правилното еволюционно развитие на детето ви.

От съществено значение е да се гарантира, че малчуганите не надвишават времевите ограничения, одобрени от техните родители за използване на телефона.

1. Бъдете подготвени за пристигането на мобилния телефон
Преди да им дадете мобилния телефон, сключете споразумение с децата как ще го използват. Обяснете му както предимствата, така и възможните рискове.

Днес хлапетата на все по-малка възраст се потапят в технологиите. Но като техен родител трябва да помислите колко зряло е вашето дете, преди да му предоставите мобилен телефон. За да гарантирате безопасното използване на устройството, може да го придружите с изображения или рисунки, които те намират за привлекателни.

2. Прегледайте, наблюдавайте и задайте ограничения
Има различни софтуерни програми и приложения, които ви позволяват като родител да наблюдавате достъпа на детето си до интернет. Може би си мислите, че това е намеса в личния живот на детето ви. Но помнете, че то е непълнолетно, тоест неговата безопасност е във вашите ръце.

Оставете отворена възможността за отключване на интересно съдържание, подходящо за неговото ниво на зрялост, и се договорете с хлапето за филтри, ограничения и време, прекарано на телефона.

Ежедневието на му трябва да се върти около важни области като учене, писане на домашни, игра, говорене и т.н. Ако забележите, че времето, което посвещава на тези области, намалява, трябва да помислите за установяване на ограничения върху използването на мобилния му телефон.

Най-важната ви цел е детето да се развива правилно. За да се случи това, взаимодействието с неговите връстници в реалния свят е от съществено значение.

3. Защитете го
Трябва да говорите с наследниците си да бъдат внимателни, когато предоставят данни за себе си на трети страни. След като дадете на детето си мобилен телефон, дайте му информация за употребите, предлагани от различните приложения за социални медии, и за това как трябва да използва личните си данни. Например име и фамилия, снимки и описание на интересите му.
Трябва да опитате да работите като екип, за да конфигурирате използването на личните данни.

Различни приложения позволяват настройване на различни нива на дълбочина по отношение на поверителността. Следователно си струва да се установи до каква информация могат да имат достъп други хора според зададените нива на поверителност и до какви данни няма достъп.

Също така е добре да препоръчате на детето си да използва псевдоним вместо истинското си име.


4. На какви игри играе?
Мобилният телефон вече не е просто врата към други хора. От заснемане на незабравими кадри до игра онлайн с други хора от целия ​​свят, мобилните телефони предоставят цяла цифрова вселена от опции.

Проявяването на интерес към виртуалните игри, в които детето ви прекарва свободното си време, може да ви предостави ценна информация. Например това съдържание често може да е неподходящо за тяхната възраст или ниво на развитие. Поради тази причина трябва да зададете ограничения, като ограничите достъпа му до игри, които се въртят около насилствено или сексуално съдържание.

5. С кого говори?
Наблюдаването с кого говори детето ви по мобилния си телефон е особено важно. Нараства броят на случаите на кибертормоз, киберпримамка, воайорство и тормоз на деца. Ако искате да избегнете тези тревожни събития, трябва да наблюдавате с кого хлапето ви разговаря онлайн.

За да направите това, може да сключите „договор за ползване“, в който пише какво може да прави и какво трябва да избягва. В него може да определите дните и часовете, в които ще прегледате мобилния му телефон. Разбира се, има вероятност и да решите да го прегледате на случаен принцип без предизвестие. Психолозите обаче съветват да не прибягвате до втория вариант. Предполага се, че ако детето знае, че имате договорна уговорка за ползване, е по-вероятно то да се съобрази с правилата и да се чувства по-малко раздразнено след това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X