Напишете дума/думи за търсене

Как да кажем на партньора си какво ни дразни, без да го нараняваме

Комуникацията в една връзка е изкуство. Помага ви да изградите мостовете, които ви обединяват, съучастничеството, което установява интимност между вас, и плановете за съвместния ви живот. Също така казвате на партньора си какво ви притеснява в него. Но как да направите това, без да генерирате конфликт?

1. Направете място за управление на емоциите си
Нормално е да искате бързо и инстинктивно да премахнете всеки дискомфорт. Но критикуването на партньора ви или изразяването на чувствата ви по импулсивен начин обикновено не води до добро заключение. При тези обстоятелства е лесно за вас да загубите всякакъв вид логика (ако е съществувала на първо място) и в крайна сметка неволно да причините щети.

Затова трябва да си дадете необходимото време, за да се успокоите, да реорганизирате мислите си и да намерите емпатичен начин да изразите себе си. Емоционалната регулация е пряко свързана със стила на привързаност на двойката.

2. Пробвайте комуникационни техники

• Питайте, не изисквайте. Една молба дава възможност на вашия партньор да покаже колко много иска да се включи в решаването на проблема. От друга страна, изискването го принуждава или да отстъпи, или да се опълчи срещу вас.
• Избягвайте да казвате „винаги“ и „никога“. Тези две наречия за време преувеличават вашите твърдения и ги правят негъвкави. Така че вместо да казвате „Никога не миеш чиниите“, кажете „Иска ми се да миеш чиниите по-често“.
• Не го критикувайте за това, което е. За предпочитане е да посочите някакви конкретни действия, които ви притесняват, вместо да ги свързвате с личностните черти на вашия партньор. Например, вместо да го наричате скучен, кажете му, че бихте искали да правите повече неща заедно.
• Питайте, вместо да потвърждавате. Това може да изглежда като обикновена промяна на интонацията. Но въпреки че е малко действие, то значително насърчава потока на разговора. Даването на възможност на партньора ви да изрази себе си е много по-конструктивно, отколкото да приемете нещо за даденост, без да му позволите да отговори.

3. Изберете подходящо време за говорене и се погрижете за невербалния си език
Избягвайте да водите разговор, когато и двамата се чувствате ядосани или тъжни, имате малко време или нямате ясна представа какво искате да кажете. Споделете желанието си за разговор, като изясните, че отлагането не означава избягване, а показва чувство за отговорност. След това се договорете за час за разговор.

Не забравяйте, че няма да бъдете надеждни, ако езикът на тялото ви не съответства на думите ви. Това не означава да прикривате, че сте щастливи или разстроени от това, което партньорът ви е направил, а да регулирате изражението си. Да, наясно сме, че това е фин процес и изисква практика.

5. Не бъркайте асертивността с агресивността
Границите са необходими. Понякога трябва да ги маркирате или защитите. Освен това трябва да се пуснете срещу течението. Това ви кара да се чувствате неудобно, защото вятърът не духа във ваша полза. Асертивността е ценна в тези случаи. Основава се на искреност, съпричастност и вземане на решения. Това означава, че не се нуждаете от агресивност, за да наложите границите си, и сте в състояние да изразите това, което ви притеснява, без да нараните партньора си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X