Напишете дума/думи за търсене

Плюсовете и минусите на стратегията на Сивата скала

Ако си имате работа с нарцисист или социопат, тогава може би не е лоша идея да се държите като „сива скала“, което означава да бъдете неинтересна и неотговарящи на техните щения.

Стратегията на Сивата скала предполага да не подхранвате нуждите им от драма или внимание. При нея не показвате емоции, не казвате нещо интересно или разкривате лична информация. Нито задавате въпроси, нито участвате в разговори, с изключение на кратки фактически отговори. Ограничете ги с няколко срички, кимнете или кажете „може би“ или „не знам“. Освен това може да се наложи да направите себе си „непривлекателни“, така че партньорът ви да не изпитва удоволствие да ви „развява“ като трофей.

Тази маневра възпрепятства нарцисист от неговото „нарцистично снабдяване“. По този начин лишавате от драматизъм социопатите и граничните личности.

Ставате толкова скучни, че отсрещният губи интерес към вас и ще потърси другаде, за да отговори на нуждите си. Дори да сте обвинени в каквото и да било, може да се съгласите с твърдението, въпреки че най-вероятно няма да сте съгласни с него, или може да изберете да не казвате нищо. Вашето несъпротивление затруднява проектирането на нарцисиста върху вас. Идеята е да се слеете във фона, като сива скала.

Сивата скала е най-ефективният в отношенията на работното място и запознанства или при съвместно родителство след раздяла, като целта е да бъдете оставени на мира.

При браковете един от съпрузите може да не иска развод по различни причини. Дори ако вече не искате или не очаквате любов от човека до себе си, но все пак искате да останете женени, бъдете подготвени, че той е възможно да посрещне нуждите си извън брака.

Помислете как ще се почувствате, ако съпругът ви открито демонстрира извънбрачната си връзка. Ако не реагирате на изневярата, вие давате разрешение на партньора си да ви я навира под носа, типично в негов нарцистичен маниер. От друга страна, ако искате да се разделите или избягате от висящия нарцисист или социопат, той скоро ще се умори от липсата ви на отговор, докато се правите на сива скала, и ще ви остави на мира.

Рисковете на Сивата скала

Трябва да сте наясно, че ако искате повече внимание и любов от нарцисист, тази тактика ще го прогони. Освен това насилниците ще повишат неприятното си поведение, за да извлекат отговор от вас, за да си възвърнат контрола и да се уверят, че имате чувства към тях. От съществено значение е да практикувате откъсване и да не реагирате на гняв, затруднения, скандални обвинения, клевети или ревниви провокации. Подобно на децата, които искат поредната играчка, която вие им отказвате, след като се предадете и им я купите, те вярват, че имат надмощие. Ако обаче сте настойчиви, след време те ще се уморят да не получават реакция.

Ако сте с насилствен партньор, може да си навредите, независимо дали реагирате или не, защото насилниците не се нуждаят от извинение, за да излеят яростта си върху вас. Те могат лесно да представят неоснователни обосновки. По-добре е да се изправите срещу злоупотребата, да зададете граници и да предприемете стъпки, за да се защитите.


Скритата опасност от стратегията на Сивата скала

Има скрит риск за тази стратегия. Рискувате да загубите връзка със своите чувства, желания и нужди. Като всеки, който ходи по яйчени черупки в една връзка, вие потискате мислите и чувствата си. Като не се изразявате, вие се отчуждавате от истинското си Аз. Това може да бъде травматично. Внимавайте да не се докарате до депресия и да не се оттегляте в други отношения.

Да си сива скала, изисква да потиснеш естествените си нужди от любов, внимание, любов, общуване, съпричастност, секс и обич. Докато ставате по-невидими, поведението ви захранва козависимост. Вместо да станете по-уверени, може да съживите лоши спомени от детството. Може да е повторна травма на начина, по който сте се чувствали, когато сте пораствали, ако вашите нужди и чувства са били игнорирани. Тази тактика се основава на самоотричане и саможертва и не е най-добрата стратегия да се чувствате в безопасност и да удовлетворите нуждите си.

Ако може да се разделите или да се разведете с партньора си и да не контактувате с него, това е далеч по-добрият вариант. Ако не сте в състояние да го направите по емоционални причини, проучете своята уязвимост, която ви привлича непрекъснато към него. Все още ли се надявате на любов и ангажираност от този човек?

Ако е така, дълбоките копнежи ще саботират вашата Сива скала.

Освен ако не съжителствате и недвусмислено искате да напуснете и да не общувате с партньора си (с изключение на съвместно родителство или минимално общуване по работни въпроси), това е рискована тактика да се опитвате да я прилагате дългосрочно. Много по-добре е да зададете ефективни граници на лошото поведение и да научите стратегии, за да постигнете нуждите си, когато си имате работа с нарцисист. Тогава може да установите дали връзката ви може да се подобри или дали е най-добре да си тръгнете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X