Напишете дума/думи за търсене

10 причини хората да клюкарстват зад гърба ни

Независимо дали обсъждаме какво се случва в живота на познатите ни, когато се срещнем със стар приятел, или разглеждаме таблоидните заглавия сутрин, всички сме склонни да клюкарстваме.

Проучване от 2019 г., публикувано в Journal of Social Psychological and Personality Science, установява, че хората прекарват около 52 минути на ден в клюки. И въпреки че може да изглежда като нормална част от оставането в информационния поток, има психологически причини, поради които сме склонни да говорим зад гърба на околните.

Защо хората клюкарстват?
Правят го, за да се свържат с връстниците си, да се забавляват, да обменят информация и да излеят емоциите си.

Въпреки че думата „клюка“ носи отрицателна конотация, споменатото изследване твърди, че клюките обикновено са предимно неутрални и се отнасят за социална информация, за разлика, свързана с външния вид, или с личните постижения на някого.

Кои са най-разпространените причини, поради които хората говорят зад гърба ни?

1. Жажда за усещане за интимност
Някой, който говори за други хора, може да е убеден, че клюките са форма на интимност. И в някои отношения е така. Франк Т. Макандрю, доктор по философия, Корнелия Х. Дъдли, професор по психология в Knox College в Galesburg, Илинойс, в интервю за NBC News споделят, че „клюкарството е социално умение“.

Въпреки това изграждането на връзка върху негативни клюки не е добра идея. Ако всичко, което правите, е да клюкарствате за хората, това може да възпрепятства вашите приятели да ви се доверят напълно.

2. От несигурност
Ако някой не може да спре да критикува познатите си, това е добър знак, че той също е свръхкритичен към себе си. Колкото по-добри сте към себе си, толкова по-добри ще бъдете към другите. Отнася се и за двете посоки.

Хората, които не изпитват нужда да клюкарстват за околните, са сигурни в себе си или са намерили по-здравословен начин да се справят с разочарованието си от тях.

3. Нужда от успокоение
Хората се нуждаят от увереност, за да се позовават на концепцията за доверие, нещо, което им позволява да бъдат открити и автентични. Имат нужда от увереност, защото помага за облекчаване на съмненията и несигурността, осигурявайки усещане за утвърждаване и комфорт в неудобни ситуации.

Успокоението насърчава чувството на доверие и стабилност, повишавайки увереността и позволявайки на хората да се справят с предизвикателствата с по-голямо чувство на мир и устойчивост.

Има разлика между положителните клюки и отрицателните клюки. Да кажете на приятелката си за сериен прелюбодеец, за да й спестите разочарованието, е различно от това да клюкарствате на единия си съквартирант за другия.

Бъдете умни и избирателни относно това с кого решите, че ви е удобно да споделяте информация, и се съсредоточете върху споделянето на полезна информация, вместо на отрицателна. Добре е да се оплаквате и да споделяте детайли за живота си, но никога не знаете кой може да разпространи тайните ви.

4. От самота и отегчение от живота
Понякога хората не се чувстват сигурни във връзките или приятелствата си. Те са забравили как да се държат като нормален възрастен сред околните.
Или може би са толкова отегчени от живота си, че трябва да измислят причина да бъдат „поразръчкани“.

5. Разпространение на информация
Да приемем, че току-що сте започнали нова позиция във фирма, в която много от вашите колеги работят от дълго време. Ако колега даде информация за това как шефът реагира негативно на сутрешно закъснение, това може да бъде полезна информация за научаване.

Това се нарича просоциално клюкарство, което е хубаво нещо, защото в крайна сметка се използва за подпомагане и насърчаване на сътрудничеството между различните индивиди.

6. Хората се страхуват да работят върху себе си
Вместо да поставят под съмнение собствените си действия, хората разчитат на клюките като форма на самоутвърждаване.

Ние потвърждаваме собственото си мнение, когато
другият клюкар е съгласен. Няма какво да научим за себе си или за другите, когато клюкарстваме. Клюките са средство за укрепване на идеята, че сме прави и че няма нужда да отваряме ума си за нови идеи или опит.

7. Това е инстинкт за оцеляване
Клюкарството е заложено в гените ни като инстинкт за оцеляване. То помага на хората да съберат информация за потенциални заплахи и съюзници в тяхната социална група.

Споделянето на информация за поведението и преживяванията на другите ни позволява да оценим надеждността и благонадеждността им, помагайки ни при вземането на информирани решения.

Клюкарството може също така да укрепи социалните връзки и груповата сплотеност чрез установяване на общо знание и споделени ценности. Освен това, участвайки в клюки, хората могат да създадат собствена репутация, да подобрят социалното си положение и да получат защита от потенциални заплахи в своята общност.

8. Борба с идентичността
Клюките могат да бъдат водени от борби за идентичност, тъй като позволяват на хората да се сравняват с другите и да придобият чувство за превъзходство или утвърждаване. Като участват в клюки, индивидите може да се стремят да се дистанцират от черти или поведение, които намират за нежелани у останалите, потвърждавайки отново собствената си идентичност и ценности.

Клюките също могат да служат като средство за оформяне и укрепване на груповите норми, позволявайки на отделните личности да се приспособят към определени социални идентичности или да отхвърлят други. Клюкарстването за самоличността и изборите на околните може да осигури временно отвличане на вниманието от собствената несигурност и вътрешни конфликти.

9. От ревност
Ревността често подхранва клюките, тъй като предоставя възможност за изразяване на негодувание или разочарование към онези, които възприемаме като притежаващи това, което желаем. Като клюкарстваме за хора, които предизвикват ревност, може да се опитаме да опетним репутацията им и да изравним условията в съзнанието си.

Клюкарстването за постиженията или притежанията на другите може също да послужи като механизъм за справяне, за да облекчи чувствата на неадекватност или малоценност. Участието в клюки за тези, на които завиждаме, може да ни осигури усещане за временно удовлетворение или превъзходство, предлагайки начин косвено да се изправим срещу собствената си ревност.

10. Хората искат да се впишат
Клюкарството често възниква от борбата за вписване, тъй като позволява на индивидите да установят или засилят социални връзки в рамките на група.

Като участват в клюки, те могат да сигнализират за готовността си да се придържат към груповите норми и да демонстрират знанията си за споделена информация. Клюкарстването за другите може също да служи като механизъм за свързване, създавайки усещане за другарство и принадлежност сред онези, които участват в него.

Може да се използва стратегически като средство за придобиване на социален статус или влияние в рамките на социална група, позициониране на някого като вътрешен човек или влиятелен човек.

Какво да направите, ако някой говори зад гърба ви
Ако някой говори зад гърба ви и вие разберете, първото нещо, което трябва да направите, е да направите пауза и да обработите тази информация. Опитайте се да се съсредоточите върху положителните аспекти на ситуацията и да промените гледната си точка.
Второ, ако клюките ви карат да се чувствате неудобно, опитайте се да избегнете участието в тях или слушането им. Ако обаче откриете, че сте мишена на обидни клюки, помислете дали да се обърнете директно към човека и да изразите уверено чувствата си, без да го обвинявате.

В някои случаи може да е най-добре да игнорирате клюките и да не им обръщате ненужно внимание, тъй като слуховете често избледняват с времето. Напомнете си, че действията на другите не определят вашата стойност или характер и се съсредоточете върху изграждането на устойчивост в лицето на клюките. Защото е най-добре да сте над неприятните слухове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X