Напишете дума/думи за търсене

Колко често трябва да ексфолираме лицето си?

Ексфолирането е разкрасителна процедура, която се извършва върху кожата – не само на лицето, но и на цялото тяло. Състои се от използване на серия от продукти – от естествен или химически произход – за отстраняване на мъртвите клетки и други замърсявания, които са наслоени в кожата.

При нормални условия тя извършва този процес естествено. Някои фактори обаче могат да й попречат да прави това. Когато се натрупат излишъци, кожата започва да показва несъвършенства, загуба на влага и сухота, наред с други проблеми. Оттук идва и значението на редовното използване на този вид терапия.

Изчислено е, че кожата се обновява на всеки 28 дни, което означава, че ексфолирането трябва да се прилага поне веднъж месечно. Честотата обаче зависи много от вашия тип кожа.

Суха кожа
Фармацевтите обясняват, че поради характеристиките си, сухата кожа изисква специфично третиране и продукти. Често предизвиква фини бръчки, грапавост и усещане за сърбеж.

Затова е препоръчително да нанасяте овлажняващи и омекотяващи продукти, които й позволяват да задържа вода и да възстановят както външния вид, така и мекотата. В този случай ексфолирането може да се направи с продукти на основата на масло или мед. Препоръчва се процедурата да се повтаря на всеки две седмици.

Комбинирана кожа
Комбинираната кожа е тази, която има тенденция да бъде мазна в Т-зоната – съставена от челото, носа и брадичката – и суха в областта на бузите. Тази комбинация изисква лечение за създаване на подходящ баланс.

Преди ексфолиране този тип кожа трябва да се почисти много добре с топла вода, никога студена, нито много гореща. Освен това трябва да се овлажнява редовно. Веднъж седмично е достатъчно да се ексфолира със специфични продукти за този тип кожа като тези, съдържащи хиалуронова киселина, алое вера, млечна киселина и други съединения.

Мазна кожа
Публикация във Farmacia Profesional опровергава един от големите митове за мазната кожа. Тя не е присъща само за подрастващите, възрастните също я притежават. В зависимост от производството на масло в кожата, това може да доведе до състояния като акне.

Във всеки случай е възможно да се регулира излишният себум чрез различни локални лечения. Сред тях ексфолирането е едно от най-важните. То може да се повтаря до два пъти седмично с продукти, които не съдържат масла.


Видове ексфолиация на лицето

Натурална ексфолиация
Естествените ексфолианти са тези, които идват от животни, растения и минерали.
• Животни: перлен прах, диатомит и дори седефена мида.
• Зеленчуци: семена от бадеми, орехи или праскови; овесени ядки, захари и етерични масла.
• Минерали: включително активен въглен, калциев карбонат, морска сол, силициев диоксид и други.

Химическа ексфолиация
Според Mayo Clinic при този вид ексфолиране се използват химически продукти за премахване на най-повърхностните слоеве на кожата. В зависимост от това какво се търси може да се направи лека, средна или дълбока процедура.

Въпреки това този метод е съпроводен с неблагоприятни ефекти, вариращи от зачервяване, белези, промени в тена на кожата и други лезии. Важно е да се прилага от професионален козметик или дерматолог, защото се използват вещества, които, ако се използват неправилно, са контрапродуктивни. Някои примери за това са алфа-хидрокси киселини (AHA), бета-хидрокси киселини (BHA), феноли и трихлороцетна киселина (TCA).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X