Напишете дума/думи за търсене

Семейната екокарта – как помага за отношенията у дома и извън него?

Семейната екокарта е наистина интересен инструмент за изследване на състоянието на семейните и извънсемейните отношения и идентифициране на областите, които се нуждаят от укрепване.
Тя е инструмент за бързо и синтетично визуализиране на връзките, които едно семейство има с околната среда и културния контекст, в който се намира.

Един от основните приноси на екокартата е, че разпознава недостатъците на семейната система. Освен това в много случаи това помага за откриване на конфликти, които изискват посредничество. Тя също така уточнява ресурсите, които трябва да бъдат търсени и мобилизирани, и всички мостове, които си струва да се изградят.

Има някои допълнителни семейни ресурси, които са изключително полезни в случай на семейна криза. Затова е важно да ги разпознаем и да създадем условия, позволяващи тяхното използване. Екокартата улеснява този процес. Често помага и на психолозите, тъй като може да даде улики за неидентифицирани вътрешносемейни проблеми.

Семейната екокарта е психосоциален механизъм, който дава приблизителна, бърза и проста представа за състоянието на семейните отношения - както вътре в групата, така и връзките й с външната среда. Помага да се установи какви са синовните и емоционални отношения между членовете на семейството. Освен това тя разкрива каква е тяхната взаимовръзка с други контексти и социални среди.

Семейната екокарта набляга на идентифицирането на значимите мрежи, към които семейството принадлежи и как те влияят върху него. Тези мрежи са съставени от хора, групи и институции, свързани със семейството.

Етапи на създаване на семейна екокарта
За да направите семейна екокарта, вземете молив и хартия. Трябва също така да събирате информация от семейството си и да наблюдавате вътрешната му динамика. След това приложете стъпките, описани по-долу.

1. Изготвяне на екокарта
Екокартата е графично представяне на семейство. Това е структура, която показва кой съставлява семейството и как членовете му се отнасят един към друг. Трябва да се вземе предвид следното:

• Мъжете са представени с квадрат, а жените с кръг.
• Възрастта на всеки член на семейството трябва да бъде отбелязана в кръга или квадрата.
• Бракът между двама членове на семейството се изобразява чрез начертаване на права линия от единия до другия.
• Разводът е представен с плътна линия с две диагонални наклонени черти, прекъсващи линията, която обединява съпрузите.
• Вертикалните линии представляват децата от брака. Те са представени отляво надясно, от най-големите към най-малките.

За графично изобразяване на връзката между членовете на семейството се използват следните символи:
Проблемна връзка с прекъсната линия.
• Хармонична връзка с непрекъсната хоризонтална линия.
• Близка връзка с две успоредни хоризонтални линии.
• Изключително близки отношения три успоредни хоризонтални линии.
• Изключително близки, но противоречиви отношения с три успоредни хоризонтални линии и над тях прекъсната линия.

2. Допълнителна информация
На семейната екокарта може да записвате важни дати или събития, свързани с един или няколко членове на семейството. Например смъртни случаи, година на развод, значителни заболявания и др.

3. Чертеж на външните системи
Това се състои в рисуване на кръгове, като се има предвид, че всеки един от тях представлява човек, група, институция или пространство, с което семейството взаимодейства. Например дядо, спортен клуб, училище, квартал и т.н. Тези кръгове се свързват с централния кръг, където се намира нуклеарното семейство.


Интерпретация
Очевидно семейната екокарта предоставя само обща информация или преглед на състоянието на отношенията на семейството със заобикалящата го среда. Това обаче е достатъчно, за да се получи глобална визия за качеството на вътрешно- и извънсемейните взаимодействия.

Освен това това дава възможност да се установи доколко
семейството е подкрепено от контекста, с който е свързано. Следователно тя показва в кои области трябва да се работи за укрепване на взаимовръзките и предоставяне на по-добра подкрепа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X