Напишете дума/думи за търсене

6 естествени средства за облекчаване на парене при уриниране

Болезненото или парещо уриниране е неприятен симптом, обикновено причинен от възпаление или инфекция на уретрата и пикочния мехур. Това е проблем, който засяга до голяма степен жените, алармирайки за свръхрастеж на бактерии в пикочната система.

Обикновено се проявява в лека и спорадична форма и може да изчезне при правилно лечение на каквото и да е причината за инфекцията. Но има моменти, когато е хронично и показва по-сериозен проблем в интимната област. Може да става въпрос за бъбреците и пикочните пътища.

За щастие, подобряването на начина на живот и прилагането на насоките на лекаря позволяват да се преодолее този дискомфорт.
Натурални напитки за облекчаване на парене при уриниране
Благодарение на хидратиращия и диуретичен ефект, тези отвари могат да допринесат за облекчаване на дискомфорта от паренето при уриниране.

Важно: не добавяйте захар или друг подсладител към тези напитки. В случай, че решите да добавите малко мед или сироп от агаве, не забравяйте да го направите умерено.

1. Чай от магданоз
• 250 мл от вода
• 1 супена лъжица сух магданоз

Сложете водата да заври. След това обработете магданоза с блендер. Добавете пастата от магданоз, когато водата достигне точката на кипене. Покрийте съда и оставете да престои 10 минути. Накрая прецедете и консумирайте.

Забележка: можете да направите и запарка с няколко листа магданоз, вкусът ще бъде по-мек.

2. Глухарче и мента
• 1 супена лъжица глухарче
• листа от мента (на вкус)
• 250 мл вода

Първо сложете водата да заври. След това добавете глухарчето. Оставете да се накисва за няколко минути. Накрая добавете ментата и консумирайте.

Забележка: Може да пиете тези инфузии като част от вашите закуски, за да останете добре хидратирани през целия ден и да облекчите парещото уриниране.

3. Запарка от лайка с лимон
• Сокът от 1 лимон
• 250 мл вода
• 1 пакетче чай от лайка
• резен пресен портокал

Оставете водата да заври. След това изключете котлона и добавете пакетчето чай от лайка веднага. Покрийте чашата и оставете билката да се накисва за поне 3 минути. След като напитката се охлади до стайна температура, добавете лимоновия сок и парчето портокал, когато напитката е хладка. Консумирайте.

4. Вода от ленено семе
• 1 супена лъжица ленено семе (10 г)
• 250 мл вода

Изсипете лененото семе в чаша гореща вода и го оставете да се накисва за 5 до 8 часа. След това прецедете и сервирайте гъстата течност. Консумирайте умерено – не повече от три до четири чаши на ден.

5. Чай от чесън
• 250 мл вода (250 мл)
• 2 скилидки суров чесън

След като водата кипне, прибавете счуканите на паста скилидки чесън. Отстранете от котлона, оставете да престои 10 минути. Накрая прецедете.

6. Чай от мащерка
Мащерката е растение, което е много полезно за облекчаване на пареща болка при уриниране, причинена от възпалителни и инфекциозни процеси на пикочните пътища. Тази лечебна билка има антисептични и противовъзпалителни свойства. Проучванията потвърждават, че мащерката съдържа съединения като тимол, които помагат в борбата с разпространението на бактерии.

• 5 грама или 1 чаена лъжичка мащерка
• 1 чаша вода от 250 до 300 мл

Добавете мащерката към чаша вряща вода и разбъркайте за няколко минути. Отстранете от котлона и оставете инфузията да къкри за 10 минути. След това прецедете чая и консумирайте.

Забележка: Приемайте 2 пъти на ден, докато получите облекчение на симптомите. Не се препоръчва да приемате тази инфузия, ако сте бременна или страдате от синдром на раздразнените черва.

Хидратацията е от съществено значение
Всяка от тези напитки може да ви поддържа хидратирани и да стимулира уринирането, което на свой ред ще помогне за облекчаване на паренето по време на уриниране и всеки друг свързан дискомфорт.

Нито една от тези отвари не може сама да излекува инфекция на пикочните пътища (или друг здравословен проблем). Затова се опитайте да ги включите като част от вашата рутинна хидратация и, разбира се, поддържайте здравословен начин на живот.

Консултирайте се с вашия лекар, преди да ги използвате като лечение, за да избегнете странични ефекти и лоши взаимодействия с храна и лекарства. Не забравяйте, че това, което е добро за един човек, не е непременно добро за друг, защото нуждите на всеки са различни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X