Напишете дума/думи за търсене

Многопроблемните юноши - нарастващият проблем

Да си тийнейджър, може да бъде трудно за преживяване. В този период от живота човек претърпява съществени промени, които определят как ще се развие в зряла възраст. Да преминаваш през пубертета, предполага прекъсване на някои от връзките, които те свързват с детството, и изграждане на нови.

Тийнейджърите обаче често могат да възприемат живота като бурен, драматичен и нестабилен. Това се случва, защото в западната култура, за разлика от други, няма обреди, ритуали или практики, които да показват на юношата, че е престанал да бъде дете и е станал пълноправен възрастен.

Опасен коктейл
Тийнейджърите изпитват много трудности. Има значителни промени както в тялото, така и в социалните им взаимоотношения. Освен това мозъците им далеч не са напълно развити и те са склонни да изпитват емоции по-интензивно. Процент от тях намират наркотиците за начин за справяне и намаляване на краткотрайния си дискомфорт. Но това означава, че има вероятност да попаднат в изключително болезнени капани.

Терминът многопроблемни юноши се използва, когато в този жизненоважен период тийнейджърът се справя с проблеми като пристрастяване към наркотици, както и с други проблеми като психично здраве и проблеми със закона. В момента в Европа над два милиона юноши изпитват тези проблеми.

Статистиката за психичните разстройства в страни като Испания или САЩ показва, че близо 15 процента от хората на възраст между четири и 17 години имат диагностицирано психично разстройство. Освен това има все повече случаи на юноши, които консумират множество вещества и развиват други съпътстващи клинични картини.

Наркотици, трамплин към други психични разстройства
Днес злоупотребата с наркотични вещества нараства сред подрастващите. Сред най-употребяваните вещества от тази популация са алкохолните напитки и канабиса. Освен това употребата на кокаин нараства експоненциално - нещо, което е тревожно за експертите.

Това драматично увеличаване на употребата на вещества има сериозни последици. Например юношите с множество проблеми са склонни да бъдат по-насилствени и да участват в престъпно поведение по-често. Нерядко целта им е да получат пари, за да си купят наркотици. В резултат на това им е трудно да се интегрират в обществото и изпитват сериозни правни проблеми.

Когато един юноша е и в друга клинична единица (депресия или травма), освен пристрастяването към наркотиците или друг вид субстнации, това е известно като двойна патология.

Чести разстройства при многопроблемни юноши
Прави впечатление фактът, че днес здравословните проблеми в юношеството започват по-рано и са по-многобройни. Установено е, че почти половината от юношите, страдащи от двойни разстройства, проявяват повече от три разстройства едновременно.

Всички те могат да бъдат взаимосвързани. Трудно е обаче да се разбере кой от тях е разработено първо и е подсилило останалите.

"Младостта е бърза в чувствата, но слаба в преценката."
-Омир-

Проблеми с поведението
Най-честите разстройства в тази популация са поведенческите. Те често се проявяват във враждебно поведение. Например кражба, лъжа или неспазване на обществено установените норми.
Американската психиатрична асоциация твърди, че характеристика на тези юноши е ниската им способност да понасят фрустрация. Последствията варират в зависимост от пола на юношата:

• Момичетата са склонни да лъжат повече. Те също пропускат училище по-често и употребяват повече наркотици в сравнение с момчетата. Агресиите, които те извършват, се случват в контекста на отношенията, като са по-скоро психологически, отколкото физически. Например словесен тормоз.
• От друга страна, момчетата проявяват повече физическа агресия. Поради това те са склонни да извършват актове на вандализъм и да се бият. Поведението, свързано с кражба на предмети, също е по-характерно за мъжете. Всъщност те проявяват по-интензивно противопоставяне на социалните норми.

Употребата на вещества е контекстуален предразполагащ фактор за развитието на поведенчески разстройства. Други елементи като базирано на наказание възпитание и излагане на насилствена среда са релевантни фактори в двойната патология.


Сянката на депресията
Депресията е второто най-често срещано клинично заболяване, от което страдат юноши с множество проблеми. Сред момчетата това е особено свързано с поведенчески разстройства и употреба на наркотици. Този коктейл ги прави по-склонни да се самоубият, което е третият най-често срещан фактор за смъртност в тази популация.

Една теория е известна като хипотезата за самолечение. Това би могло да обясни защо юношите употребяват вещества като кокаин, който е стимулант, с цел намаляване на техните депресивни симптоми. Това също може да е причината случаите на юноши, които консумират това конкретно вещество, да се увеличават.

Умове, ранени от травма
Травмата е друго разстройство, което обикновено се описва в контекста на юноши с множество проблеми. През пубертета възниква от непрекъснати ситуации на злоупотреба. Всъщност злоупотребата с вещества може да се извършва от юноши, за да се изправят пред враждебна и насилствена среда.

Злоупотребата с вещества и поведенческите разстройства са тясно свързани с травма в детството. По-специално, опозиционно предизвикателно разстройство. Психолозите твърдят, че наркотиците могат да бъдат начин за избягване на справянето с изключително интензивни спомени от емоционална гледна точка.

„Живеем, без да знаем, че нашите травми управляват живота ни.“
-Сандра Барнеда-

Припокриващи се условия
Както можете да видите, клиничните единици, които се появяват в контекста на злоупотребата с наркотици, често се припокриват. Имайки предвид факта, че преминаваме през десетилетие, белязано от икономическа нестабилност, пандемия и война, разбираемо е, че чувствата на несигурност и празнота, които юношите могат да изпитват, се засилват.

Поради това все по-често се срещат тийнейджъри в здравни клиники, които имат богата история на пристрастяване към наркотици, депресия, поведенчески проблеми и травми.

„В Европа всеки шести ученик (17 процента) съобщава, че е употребявал забранени наркотици поне веднъж в живота си.“
-ESPAD-

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X