Напишете дума/думи за търсене

Защо някои хора си говорят сами?

Хората често си говорят сами. Това не е признак на лудост, а здравословна стратегия, при която самонасочената реч им позволява да посрещнат собствените си нужди.

Някои изследователи твърдят, че Айнщайн и Нютон са водили дълбоки и сложни разговори със самите себе си. Когато Конан Дойл създава известния си герой Шерлок Холмс, той не се поколебава да го оборудва и с тази особеност. Той прави това, за да покаже, че най-опитните умове не само са донякъде странни в своите навици, но също така имат свой собствен начин на разсъждение.

Въпреки че повечето хора живеят в прекалено шумни светове и често избират тишината като механизъм за почивка, добра идея е да провеждате добър диалог със себе си от време на време.
Не само защото ще бъдете добра компания, но и защото ще обмислите много неща, които изискват вашето внимание. Освен това вашето емоционално здраве ще го оцени.

Ползи и любопитни факти
Чували ли сте се да казвате на себе си колко сте разсеяни, защото отново не може да намерите ключовете си. Или че днес не е вашият ден...

Тези внезапни вербализации са доста чести, както и самонасочената реч (т.е. започване на диалог, в който навлизате по-дълбоко в темата).

Егоцентричната реч: децата говорят сами на себе си през цялото
време
Има много неща, които да научите от децата в допълнение към тяхното безкрайно любопитство и желание да експериментират, да откриват и да се наслаждават на настоящия момент. Трябва също да се поучите от егоцентричните им речи. Поне така препоръчва Лев Виготски (един от тримата най-влиятелни руски психолози наред с Александър Лурия и Сергей Рубинщайн. Смятан е за баща на културно-историческата школа в психологията). Той е бил наясно с инфантилната фаза, в която детето все още не е усвоило своята реч.

Обичайно е да видим малчуганите, потопени в своите светове, водейки диалог. Те не го правят само с играчките си. Нормално е самонасочената реч да стане вътрешна по-късно.

Хората си говорят сами, за да оптимизират мозъка си
Може да сте се озовали в средата на кръстопът. Може би имате проблем и не успявате да намерите решение за него. Така започвате вътрешен диалог. Тъй като това не помага, започвате да си говорите на глас.

• Това поведение е не само черта на здравия разум, но и на интелигентността. Поне според проучване, проведено в университета на Уисконсин-Медисън. Зъбните колела на мозъка се настройват, когато преминавате от вътрешна към външна реч.
• Авторите на това изследване твърдят, че подобрявате възприятието, паметта и способността си да решавате проблеми, когато общувате със себе си.
• В крайна сметка хората притежават онзи вид комуникативна компетентност, която винаги е била забележително предимство пред останалите същества на тази планета. Използването й, дори със себе си, е много полезно.

Може да си дадете най-добрия ободряващ разговор
Защо да чакате външни подкрепления? Наистина ли е необходимо другите да ви насърчават да правите определени неща? Не и когато имате себе си. Може да бъдете своя собствена мажоретка, ако решите да го направите. Следователно отговорът на въпроса защо някои хора говорят сами на себе си може да бъде, че мозъкът иска да намерите насърчение в себе си. Следователно иска да чуе неща като:

"Гордея се с теб. Осъзнаваш ли напредъка, който правиш?”, „Не се тревожи за тази грешка. Сега знаеш какво не трябва да правиш, така че започни отначало, след като придобиеш ценни уроци. Време е да продължиш напред и ще го направиш както трябва."


Самонасочената реч е добра и здравословна. Това е така, защото активирането на вашия външен високоговорител ще има отличен ефект върху вашето лично израстване.

Освен това има още едно забележително предимство: говоренето със себе си ви помага да се съсредоточите върху целите и това, което е важно.

Хората си говорят сами, за да се свържат с емоциите
Външният диалог има голям капацитет за саморегулация. Той не само ви помага да подобрите когнитивните процеси за решаване на проблеми. Това също ви позволява да станете по-наясно с нещата и да се свържете по-добре с емоциите си чрез откриване, изясняване и управление.

По този начин да се запитате какво чувствате, защо се усещате така и какво може да направите в лицето на тази емоция може да бъде доста катарзисно.

Възползването от психологическата дистанция, която самодиалогът осигурява, винаги ще бъде здравословно. Следователно сега имате друга техника, която да използвате, когато трябва да внесете хармония, баланс и благополучие в живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X