Напишете дума/думи за търсене

Петте най-често срещани заболявания в напреднала възраст

Много от заболяванията, свързани със стареенето, са хронични състояния, провокирани от прогресивна клетъчна дегенерация. Въпреки че много от тях не могат да бъдат излекувани, те могат да бъдат контролирани.

Най-честите заболявания в напреднала възраст се приписват на сърдечносъдови, неопластични, остеоартикуларни и ендокринно-метаболитни състояния. Повечето от тези здравословни проблеми предлагат ранни признаци, които могат да бъдат открити навреме. В този смисъл навременната диагностика и терапия са в основата на здравословното и пълноценно стареене.

Представяме ви списък с петте най-чести заболявания в напреднала възраст.

Артериална хипертония (високо кръвно налягане)
Това е заболяване на сърдечносъдовата система, характеризиращо се с високо кръвно налягане. От години този проблем остава едно от състоянията с най-висока заболеваемост и смъртност в света.

Различни проучвания показват, че разпространението му е 20-30% в общата популация и 60% при пациенти над 60 години. Артериалната хипертония е свързана с дълъг списък от сърдечни проблеми, включително остър миокарден инфаркт, коронарна болест на сърцето и инсулт.

Симптомите на това състояние обикновено са тихи и неясни. Някои пациенти обаче съобщават за замаяност, главоболие и сърцебиене.

Артрит и остеоартрит
Артритът е група от остри или хронични проблеми, свързани с възпаление на една или повече стави. От своя страна, остеоартритът се отнася до прогресивна дегенерация на елементите, които образуват ставата, главно на нивото на ставния хрущял.

И двете остеоартикуларни състояния обикновено се проявяват с болки в ставите, скованост и ограничена подвижност на ставите.

Артритът и остеоартритът са по-чести при жените, отколкото при мъжете поради хормоналните вариации на менопаузата. Въпреки че няма окончателно излекуване, повечето пациенти могат да водят нормален начин на живот чрез продължително фармакологично лечение или операция.
Болест на Алцхаймер
Симптомите включват загуба на скорошна памет, както и промени в поведението.
Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, което включва атрофия на мозъка и смърт на нервните клетки. Това е водещата причина за деменция при по-възрастни хора, присъстваща при повече от една трета от пациентите над 85 години.
Ранните прояви на състоянието включват загуба на спомен за скорошни събития или ситуации. Например с напредването на състоянието има влошаване на поведението, мисленето и социалните умения на индивида и дори способността за извършване на ежедневни дейности е засегната.
Деменция
Това е нарушение на паметта и мисленето, свързано с разнообразна група от хронични и дегенеративни заболявания. Така че в този смисъл тази болест на старостта е резултат от непрекъснато увреждане на мозъчните структури, отговорни за координирането и регулирането на висшите функции.
Смята се за основна причина за увреждане и зависимост при по-възрастните хора. Основният симптом е постепенната загуба на паметта, както и проявата на заблуди, халюцинации, параноични идеи и психози.
Остеопороза
Това е дегенеративен проблем на костната тъкан, характеризиращ се с хронична костна деминерализация, чупливост и загуба на костна плътност. Това е едно от най-разпространените заболявания на напреднала възраст с честота от 25% при жени над 45 години и 50% при жени над 60 години.
Остеопорозата включва повишено разпространение на фрактури, дължащи се на падане или лека до умерена травма. Най-често засегнатите кости са бедрената кост, таза, гръбначният стълб и костите на китката.
Най-честите прояви на този проблем са болки в костите и ставите, намален ръст, слабост и прегърбена напред поза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X