Напишете дума/думи за търсене

На плаж по време на цикъл – 6 съвета

Можете ли да отидете на плаж по време на менструалния цикъл?
Краткият отговор на този въпрос е "да".

Няма медицински противопоказания за ходене на плаж по време на менструация. Дали да го направи или не зависи до голяма степен от личните предпочитания на жената.
Това обаче също зависи от симптомите, наблюдавани през тези дни. Ако имате спазми, главоболие и дискомфорт, най-добре е да изчакате, докато се подобрят. Слънцето и плажната среда могат да влошат този вид дискомфорт.

Някои забавни факти
• Мит е, че менструалният цикъл прекъсва, когато сте под вода. Във водата кръвоносните съдове се свиват и забавят малко кървенето, но не го прекъсват.
• Плуването е начин за успокояване на менструалните болки и стреса. Неговата практика благоприятства освобождаването на ендорфини (модератори на болката) и помага за инхибиране на простагландините (отговорни за спазми и възпаление).

Какво да направите, за да се насладите на плажа по време на менструалния цикъл

1. Изберете правилната защита
Комфортът и безопасността, осигурени от избрания метод на защита, са най-важните. В този смисъл двете жизнеспособни възможности за плуване са тампоните и менструалните чашки. Всяка изпълнява функцията с различни характеристики, но дава достатъчно гаранции.

Превръзките, въпреки че за мнозина са най-удобният вариант, не се препоръчват за плажа, тъй като пречат на удоволствието от водните дейности и могат да причинят дразнене поради топлина и влажност.

2. Подсилете слънцезащитата си
През дните на менструалния цикъл кожата има тенденция да става по-чувствителна от нормалното. Следователно, когато се излагате на слънце, рискът от слънчево изгаряне е още по-голям. За да се избегне това, трябва да има широкоспектърен слънцезащитен крем (повече от 30 SPF).

Този продукт трябва да се нанася отново поне на всеки два часа. В допълнение, използването му може да бъде подсилено чрез избор на облекло, което помага да се покрие голяма част от тялото. Шапките и слънчевите очила допълват тази допълнителна защита.

3. Уверете се, че имате всичко необходимо
Препоръчително е да носите със себе си допълнителни тампони, кърпички, сапун и други тоалетни принадлежности.

4. Ако се бръснете или правите кола маска, опитайте се да направите това преди цикъла
Не е добра идея да отлагате депилацията за последния момент, тъй като чувствителността на кожата в тези дни може да доведе до раздразнение и дискомфорт. Затова е най-добре да депилирате няколко дни преди менструацията.

5. Изберете подходящ бански костюм
Освен че са модел на естетически предпочитания, тъмните цветове могат да помогнат за смекчаване на всяка извънредна ситуация, която може да възникне. Също така целите бански са по-добрият избор по време на менструация.

6. Останете добре хидратирани
Друг навик, който не трябва да се пренебрегва при плажуване по време на менструалния цикъл, е хидратацията. Престоят на плажа или в басейна ускорява дехидратацията, което може да влоши спазмите и подуването на корема.

Уверете се, че имате подръка както бутилки вода, така и електролитни напитки. Консумирайте течности поне на всеки 30 минути.


Менструални чашки: Най-добрият вариант за защита на плажа по време на цикъл
• Не действат чрез абсорбция. За разлика от тампоните, менструалната чашка се запазва, докато не се почисти, така че не се замърсява.
• Прецизна адаптация. Прилепва идеално към женското тяло, защото са гъвкави.
• Лесни за използване. Както поставянето, така и почистването ги правят лесен и бърз за използване.
• Екологичен вариант. Тъй като са за многократна употреба, те не насърчават прекомерно производство, което вреди на околната среда от невъзобновяеми ресурси.
• Удобни. Правилната настройка ги прави незабележими.
• Голям капацитет. Капацитетът на абсорбиране на тампоните е намален с приблизителна продължителност от 4 или 5 часа, докато менструалната чашка може да издържи до 8 часа без риск от изтичане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X