Напишете дума/думи за търсене

Неврастения - симптоми и причини

Силно изтощение, главоболие, световъртеж, ниско кръвно налягане, болки в стомаха, гадене. Неврастенията е описана за първи път през 1829 г., за да се определи слабост на нервите. В продължение на повече от век тя има голямо значение в клиничните и психопатологичните области.

По онова време психиатрите посочват, това разстройство се появява в няколко специфични групи. Едната е на съпругите на фермерите, които прекарвали дълги периоди сами, докато съпрузите им обработвали земята. Бизнесмените също проявявали тези симптоми.

Всъщност състоянието става толкова често срещано, че Уилям Джеймс саркастично го нарича „американизъм“.
С този термин той обозначавал състоянието на стрес и претоварване, от което страда голяма част от американското общество.

През целия деветнадесети век психиатрите се интересуват изключително много от неврастенията. Джордж Милър Биърд е неврологът, който популяризира този термин през 1869 г. Той го определя като необичайна и дразнеща слабост, проявяваща се като хронична идиопатична умора (с неизвестна причина).

Симптоми
Неврастенията се появява след усилие. Тогава тялото навлиза в състояние на прекомерно физическо и психическо изтощение.
Състоянието протича със следните прояви:
• Силно главоболие, което понякога води до мигрена.
Болка в мускулите.
Крайно изтощение. Човекът обаче се чувства неспособен да легне и да заспи. Следователно безсънието може да бъде постоянно.
Появяват се стомашни болки и чревни смущения (метеоризъм, диария).
• Може да се появи припадък или повръщане.
Хиперсомния (прекомерен сън) в някои случаи.
Раздразнителност.
Панически разстройства.
Проблем с ясното мислене.
• Сривове в паметта.

Всички тези симптоми имат минимална продължителност от шест месеца. Някои се проявяват с по-голяма или по-малка интензивност.

Причини
Наличието на афективни конфликти, неврологични заболявания, интоксикации или имунни и хормонални дисфункции са чести състояния сред хората, които със симптоми на неврастения.
Университетът на Страната на баските (Испания) провежда проучване на това заболяване през 2019 г. Те твърдят, че симптомите често се диагностицират в първичната медицинска помощ.

По правило при това разстройство обикновено се диагностицират две клинични състояния: депресия и хронична умора. През 2015 г. Националната академия на науките на Съединените американски щати (Институт по медицина) дефинира неврастенията като болест на непоносимост към усилие. С други думи, има хора, които при извършване на някаква дейност, колкото и незначителна да е тя, проявяват неблагоприятни физически и психически симптоми.

Лечение на неврастения
То е насочено към нейните причини. Въпреки това основната патология варира от човек на човек.
От психологическа гледна точка на страдащите обикновено се препоръчва да отидат на психолог и да предприемат фармакологично поддържащо лечение. Обикновено това са антидепресанти.

Соматоформно разстройство
Соматоформното разстройство е клинична картина, при която се появяват различни заболявания или симптоми, които не могат да бъдат обяснени с подлежащи органични изменения. Изключителната умора и ниската енергия са два от елементите, които съставляват тази клинична категория.
Най-важният аспект от психологическа и медицинска гледна точка е да се знае какво предизвиква симптомите.

Зигмунд Фройд говори за депресия, а алиенистите (пионерите на модерната психоаналзиза) от началото на ХХ век описват пациентите си като имащи много притеснения. От друга страна, като се имат предвид органичните прояви, е установено, че много хора също страдат от хормонални проблеми, потисната имунна система или дори анемия.

Органичните заболявания не могат да бъдат отделени от психологическите проблеми. Състоянията на стрес и тревожност често стоят зад соматоформните разстройства. Следователно подходи като когнитивно-поведенческа терапия и в определени случаи прилагането на анксиолитици обикновено дават добри резултати.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X