Напишете дума/думи за търсене

Руби Мур: Бях парти момиче, а днес мотивирам жените да са здрави, щастливи и във форма

"Когато чуеш някой да казва „не можеш да го направиш“, дори това да е твоят собствен глас, докажи обратното!"

Фотографии: Soul Cinematic

Руби Мур е родена в Северна Ирландия, но вече близо 10 години нарича София свой дом. Тя е лидер на няколко онлайн общности – фейсбук групата Women of Sofia с над 6000 члена, където всяка жена може да потърси помощ и съвет и да получи топла подкрепа, както и артистичната група Creative in Sofia, която събира близо 1000 художници, писатели, музиканти и други творци. Професионално се занимава със създаване на съдържание, а от скоро се развива и като личен фитнес треньор. Групата ѝ FIT/Together събира всекидневно нови и нови последователи, вдъхновени от нейния опит и нейното желание да предаде вдъхновението нататък.


Каква е твоята история и какво те доведе в България?
Напуснах Великобритания през 2013 г. и започнах работа като учител по английски в Истанбул. Въпреки че това е един страхотен град, просто не беше моето място. След само 5 месеца там имах голяма нужда да си почина от тази олелия. Набързо потърсих самолетни билети и ми излезе София. Дойдох само за няколко дни около новогодишните празници и моментално се влюбих. Тук веднага се почувствах толкова спокойно и в главата ми започнаха да се вървят идеи и планове… Върнах се в Истанбул, изчаках си заплатата и на секундата си взех еднопосочен билет за София!

С какво ще запомниш първите си стъпки и първите битки в нашата страна?

Когато пристигнах на гарата с късния автобус от Истанбул, попаднах в първата си ситуация. Таксиметровият шофьор ме измами. Аз знаех къде се намира хостелът и се усетих, че той ме вози в обратната посока. Когато му казах, че е пропуснал отбивката, той започна да се оправдава и аз разбрах, че това пътуване ще ми излезе скъпо… За щастие, този малък инцидент не ми донесе лош късмет. Всъщност веднага успях да си намеря работа и апартамент. Това стана в рамките на две седмици след пристигането и ми даде вътрешната увереност, че съм на прав път. Първата ми работа беше като преподавател по английски на група дами, които буквално ме осиновиха. Бяха изключително гостоприемни и ми помагаха с всичко, за което съм им вечно благодарна. Когато вече живеех в София от около 1 година, ми се отвори възможност да се преместя в Париж. Като писател бях супер развълнувана. Но след само 6 месец живот в Париж осъзнах, че София ми липсва. Така през 2015 г. се върнах с дългосрочен план да остана тук. Сега вече имам приятели от цяла България и от целия свят, които живеят в София. За мен е много интересно да наблюдавам как столицата става все по-космополитна през годините, но запазва своя уникален чар.

Кои са жените, които вдъхновиха теб, в сбъдването на твоите мечти и в осъзнаването на твоите истини? И как самата ти стана вдъхновение за други?

Една от моите любими писателки е Анаис Нин. Когато започва, никой не иска да публикува нещата й. Затова тя си купува печатна преса, учи се да я ползва и започва сама да издава творбите си. За мен тази история е урок как да вярваш в себе си и да не обръщаш внимание на критиците. Струва си да действаш и да правиш това, което ти носи радост. Аз силно вярвам, че ние сами сме отговорни за собственото си щастие. Когато чуеш някой да казва „не можеш да го направиш“, дори това да е твоят собствен глас, докажи обратното!

Напоследък се запалих по триатлоните. Участвах в Lion Heart Utopia, както и в Правец три (където завърших втора в моята възрастова група). И когато погледна около себе си и видя тези невероятни жени, които са в топ форма и са толкова силни, това ме вдъхновява да се развивам и аз. Моята мотивация не идва от желанието да съм по-добра от тях – просто това са страхотни жени и аз искам да съм част от тяхното племе!

Знам, че и самата аз съм вдъхновение за някои жени, защото в голяма част от живота си бях парти момиче, винаги с чаша (или бутилка) вино в ръка… А днес съм здрава, щастлива, мотивирана и вечно в движение. А щом аз мога да го направя без безумни диети и мъчения, защо да не може всеки? Щастлива съм да знам, че някои дами си казват: „Щом тя успя да го направи, значи и аз ще мога!“.

Ти създаде личния проект “Fit by 40” („Във форма преди 40“), който вдъхнови стотици хора да поемат по пътя на здравословния начин на живот. Каква е неговата история и защо реши да направиш това приключение публично?

Преди 3 години бях с наднормено тегло, не се движех и живеех дълбоко нездравословно. Бях нещастна, чувствах се ужасно и вече не можех да се позная в огледалото. Знаех, че промяната зависи само от мен. Затова няколко седмици преди 38-ия си рожден ден си обещах, че ще вляза „във форма преди 40“. Започнах да споделям прогреса си в социалните медии и няколко души се свързаха с мен, за да ми кажат колко съм ги вдъхновила. Много се зарадвах! Но в същото време се замислих… Вече имах опит като админ в няколко фейсбук групи и добре познавах силата им да обединяват хората и да предоставят подкрепа. Да влезеш във форма, да отслабнеш, да промениш начина си на живот е едно лично приключение, в което всичко зависи от теб, но в същото време не можеш да го направиш сам. Да имаш около себе си хора, които те разбират и подкрепят, може да изиграе решаваща роля. Затова и създадох групата “Fit by 40” с надеждата да бъде място за подкрепа, вдъхновение, споделяне на прогреса, трудностите и всичко по пътя. Групата е малка, но много приятна. Тя вече се казва “FIT/Together“ („Във форма/заедно“), защото е повече от личен проект, а и аз вече навърших 40 г.

Как успя да преодолееш препятствията пред своите лични фитнес цели?

Когато вече бях близо до мечтаното тегло, отидохме на ваканция. В крайна сметка се върнах с няколко килограма повече, но вместо да се самолинчувам, приех, че просто съм имала наистина страхотна почивка. Такъв е животът. И в крайна сметка, аз искам да съм във форма, за да мога да му се наслаждавам по-дълго. Така че просто приех ситуацията и се върнах към своята фитнес и здравословна рутина. Това, че сме имали „лош ден“ или „лоша седмица“, не значи, че сме се провалили. Напредъкът никога не е права линия.

А как реши да станеш личен треньор?

Това беше изненада за всички, включително за моето семейство. Никога по-рано не съм имала амбиции да се занимавам с това, но откакто превърнах фитнеса и здравето в свое хоби, си дадох сметка, че моят опит ми дава една уникална перспектива. Аз не съм израснала със спортен или здравословен начин на живот, затова много добре разбирам своите клиенти. Осъзнах, че това, от което хората имат нужда най-много, е помощ да започнат и да изградят новите си здравословни навици. Те много добре знаят какво трябва да правят, но срещат трудности със самото правене. Затова моят стил е да бъда до тях, за да ги държа отговорни пред самите себе си.

Каква е твоята философия относно здравето, движението и благоденствието?

Винаги имам предвид две неща. Първото е човек да обича тялото си. Имаме само едно тяло, затова да му даваме това, от което се нуждае – правилно хранене, вода, почивка, движение, е най-висшата форма на любов към себе си, а също и на самоуважение. Второ, това е приключение, а не цел. Ние не ходим във фитнес залата в продължение на 2 години, за да си кажем: „Готово, вече съм здрав“. Но това не трябва да се превръща и в доживотно мъчение. Да, в началото е трудно, но с времето става по-лесно. Стига да продължаваме да го правим. Просто трябва да не спираме да работим. Тренировките са буквално до живот.

Какви съвети бих дала на хората, които искат да започнат?

Просто започнете! Направете нещо, каквото и да е, защото „нещо“ е повече от „нищо“. Ако нямате цял час, тренирайте 30 минути. Ако мразите тичането, тогава ходете. Дразнят ви фитнес залите? Добре, тренирайте вкъщи. Същото е и със здравословното хранене. Не се мъчете да сте перфектни, важното е да прогресирате. Малките, но постоянни усилия дават по-голям резултат с течение на времето. Престанете да чакате мотивацията и се фокусирайте върху дисциплината. Ще има дни, в които няма да ви се тренира. Въпреки това, тренирайте. Това са дните, от които аз лично съм най-горда, защото те показват отдаденост и дисциплина. Когато консултирам своите клиенти, им казвам, че тренировките са като миенето на зъбите. Не чакаме „мотивацията“ да дойде. Като деца са ни научили да го правим и днес това е просто навик. При това тренировките ни карат да се чувстваме добре – физически, емоционално, ментално. Пътят е да се върви от дисциплина към навик. Скоро започваме да усещаме ползите и наистина да ни харесва.

Какви са някои от най-често срещаните митове относно отслабването и каква е твоята истина?

Едни от „любимите“ ми са чайовете за отслабване или детоксикиращите сокове, които горят мазнините от корема. Истината е, че няма магическо хапче, което да свали мазнините ви от конкретно място. За да отслабнете по здравословен начин, просто трябва да си свършите работата. Също така ме дразнят и всички онези диети, които демонизират конкретни храни. Въглехидратите не са ни врагове! Тези диети не са устойчиви и могат да ни причинят вреда в дългосрочен план, вкл. хранителни разстройства. Да имаме балансирана здравословна диета с разнообразни пълноценни храни е много по-добър подход. Инфлуенсърите също могат да навредят, защото в социалните медии става дума най-вече за „перфектното тяло“. За мен много по-добре е човек да се образова от книгите или поне социалните медии на сертифицирани професионалисти. И също така: фокусирайте се върху това какво тялото ви може да прави, а не как изглежда по бански.

Каква е ролята на храненето в здравословния начин на живот?

Храненето е абсолютно ключово! Храната е гориво и ми дава енергията да бъда активна и да правя нещата, които искам. Но за мен храненето е и наслада – аз лично обожавам да готвя и да ям. Затова търся здравословни алтернативи на някои рецепти или по-добри методи за готвене. По този начин нямам чувството, че изпускам нещо. Също така съм доста организирана – често си правя различни заготовки и това ми помага да ям здравословни, вкусни и хранителни ястия и закуски дори когато съм на работа и така не се изкушавам от нездравословната храна. Аз не съм специалист по хранене, затова внимавам да не давам съвети от рода на „яжте това, а не друго“. Всички сме различни и нашите тела реагират различно на едни и същи храни. Аз лично се фокусирам върху пълноценните веган храни, избягвам силно преработените и си осигурявам разнообразие. Опитвам се да ям поне 30 различни растения всяка седмица, за да поддържам здравословна чревна среда, която е много важна за нашето цялостно здраве. Избягвам месото, рибата и млечните. Едно нещо, което много ми помага, е да си записвам какво съм яла – не за да броя калории, а за да съм по-осъзната какво ям.

Като човек, който жонглира с различни роли, как намираш баланса в живота си и какво би посъветвала хората?

Сложете здравето си на първо място – над работата, семейството, приятелите и забавленията. Защото без здраве не можете да се радвате на другите неща. Ако сте здрави, ще имате повече енергия, за да правите всичко, което искате и – дай Боже – да прекарате повече време с хората, които обичате.

Какви са някои от предизвикателствата, които често срещаме по пътя си към здравословния начин на живот, и как да ги преодолеем?

В крайна сметка не можем да натиснем пауза на живота си или да чакаме всичко да се подреди, преди да се погрижим за себе си. Това, което аз питам моите клиенти, е да помислят какви конкретни пречки могат да срещнат, какво точно може да се обърка и да им попречи по пътя им към техните цели или намерения. След това им давам задача да подготвят списък с конкретни идеи как да се справят с тези потенциални предизвикателства. Така те стават по-подготвени, но и самоосъзнати. Добре е човек да знае своите слабости и какви изкушения може да срещне по пътя, кое може да се превърне в трудност. И когато тези пречки се появят, да имаме план за действие и да не се оставяме да ни притесняват или отдалечат от посоката, която искаме да следваме.

Кое е най-важното за дългосрочния успех в здравословния начин на живот?

Това е много индивидуално и зависи от всеки човек, но ето моя списък:
Започнете да гледате на здравето и движението като дългосрочен ангажимент, чрез който показвате любов към себе си;

  • Бъдете дисциплинирани и мотивацията ще дойде след това;
  • Действайте лека-полета – отказването от старите вредни навици и изграждането на нови отнема време;
  • Стремете се да сте редовни, а не перфектни;
  • Не се самобичувайте прекалено, ние всички се развиваме;
  • Ценете здравните професионалисти и книгите повече от социалните медии за здравословен начин на живот;
  • Не се сравнявайте с другите, особено себе си като начинаещ с хора, които се развиват в тази сфера от години. „Сравнението е убиецът на радостта“ (Теодор Рузвелт).

"Вдъхновителки" е кампания на "24 часа" и MILA.BG, която събира историите на обикновени жени с необикновения талант да мотивират и вдъхновяват другите. Жени, които умеят да променят средата. Жени, които умеят да движат напред други жени. Жени, които са мотор за подкрепа и мощно личностно израстване.
Кампанията "Вдъхновителки" се осъществява с подкрепата на Филип Морис България и Eucerin.

Интервюто е част от медийната кампания „Мигранти с таланти“ на Мулти култи колектив. Тя цели да подчертае позитивния принос, който чужденците от целия свят дават на България в сферата на спорта, изкуството, бизнеса, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията се развива с подкрепата на Фонд Активни граждани България.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X