Напишете дума/думи за търсене

Защо имаме кошмари и други смущаващи сънища

Хората прекарват една трета от живота си в сън, което е доста огромна част, нали? И въпреки че сънищата и техните значения привличат интерес у хората отдавна, благодарение на развитието на технологиите стана възможно да се изучава мозъчната активност по време на сън. Учените и психолозите по света продължават да споделят своите резултати, като по този начин бавно отварят завесите към непознатата и все по-интересна тема.

Може би всеки от вас има история за сън, в който се случват странни неща, които изглеждат като пълна глупост, след като се събудите. Ако ви е любопитно да знаете защо това се случва, има няколко обяснения.

Всеки човек има свои уникални сънища, защото хората изпитват най-различни емоции и събития всеки ден. Когато заспите, мозъкът ви продължава да работи усилено, разпределяйки моменти в краткосрочна и дългосрочна памет. Той сравнява събитията, настъпили наскоро, с тези, които са се случили преди много време.

Ето защо може да видите неща от детството си, като например да играете със стар домашен любимец на ново място, което може да бъде това, където живеете в момента.

Всичко се случва по време на REM фазата на съня, която продължава 10-20 минути и се повтаря няколко пъти през нощта. Тя е известна още като „парадоксален сън“, наречена така заради физиологичните прилики с будното състояние на човек. В тази фаза всички части на мозъка стават активни, с изключение на този, който отговаря за логиката. Освен това концентрацията на серотонин и норепинефрин, които са невротрансмитери, отговорни за логиката и вниманието, намалява по време на сън. Следователно не е изненадващо, че сънищата ни губят всякакво трезво усещане за нормалност.

Осъзнаваме, че всичко, което току-що сме видели, се е случило по време на сън едва след събуждането.

Защо имаме кошмари?

Защо виждаме в сънищата си апокалипсиси и зомбита, защо сме участници и в други не особено приятни сценарии? Швейцарски и американски учени проведоха експеримент, където успяха да намерят отговора на тези въпроси. Според тях това е вид тренировка на нервната система, която помага на човек да се справи с негативните емоции в реалния живот. В своето изследване учените съобщават, че емоциите, които изпитваме в сънищата, ни помагат да разрешим емоционалния натиск и да се подготвим за бъдещи възможни стресове.

Учените изследвали активността на различни части на мозъка по време на сън, използвайки електроенцефалограма. 18 доброволци били събуждани няколко пъти през нощта, за да ги питат какви сънища сънуват и дали тези сънища са кошмари. Благодарение на техните отговори и анализ на мозъчната активност, изследователите са идентифицирали две области на мозъка, които са отговорни за кошмарите. Това са инсулата и средната мозъчна кора.

Тези 2 части на мозъка се активират в същите ситуации, когато човек се чувства притеснен или се уплаши в реалния живот. Инсулата е отговорна за оценката на емоциите и се стартира автоматично веднага щом човек почувства безпокойство. Средният мозъчен кортекс подготвя човек за адекватен отговор по време на възникване на заплаха и контролира начина, по който той се държи, когато е в опасност. В допълнително проучване учените открили, че тези, които са имали кошмари по-дълго и по-често, реагират по-малко остро на негативни неща в реалния живот.

Засега стана ясно, че начинът, по който нашето подсъзнание общува с нас и помага да разрешаваме проблеми, е това, което ни кара да се чувстваме притеснени. Например преследване в сънищата често се свързва с нерешени проблеми на човек в реалния живот.
Ето още няколко интересни факта за сънищата, за които вероятно не сте знаели.

- Новите умения и знания, като например да се научите как да свирите на пиано, се поставят на необходимите „рафтове“ в мозъка ви, докато спите. Това прави по-лесно запомнянето им. Независимо дали се подготвяте за изпит или просто искате да запомните списъка със задачи за утре, полезният сън ще ви помогне.
- Човек живее по-дълго без сън, отколкото без храна. Рекордният брой дни, които са прекарани без сън, са 11. Не препоръчваме да повтаряте този експеримент, защото освен сериозни проблеми с психиката, това може да доведе и до летален изход.
- До 15% от хората на планетата са лунатици. Те не само могат да седят на леглото или да се скитат из стаи, но и могат да напуснат къщата и да изминат дълги разстояния, докато спят. Вярата, че не трябва да се събуждат сомнамбули, е мит. В много случаи това е действително необходимо.
- Хората, които не спят достатъчно, имат повишен апетит, тъй като лептинът им (хормонът, който регулира апетита) спада.
- В рамките на първите 5 минути след събуждането, ние забравяме 50% от сънищата си. След още 5 минути забравяме почти всичко, което сме видели в тях.
Зигмунд Фройд вярвал, че това е нашият мозък, който се опитва да премахне всичко от паметта, защото сънищата ни са нашите скрити мисли.

Въпреки това съществува друга съвременна теория, която твърди, че ние превключваме на най-пълни мозъчни обороти, след като се събудим и затова забравяме сънищата си в резултат на активната му работа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X