Напишете дума/думи за търсене

5 болезнено откровени причини терапията за двойки да не работи за всички

Пред лицето на задаващи се проблеми, които варират от насилие до това кой върши домакинската работа, двойките се насърчават да търсят семейна терапия. Но какво се случва, когато терапията не успее да се справи с проблемите в една връзка? Какви опции остават?

Имам приятелка, която на 39-годишна възраст беше
диагностицирана с хронична болка. На съпруга й беше трудно да се примири с нейната болест. По онова време тя ми сподели, че той често използва словесно насилие, за да се опита да я убеди, че е здрава. Тръгнаха и на семейна терапия. Терапевтите се опитаха да му помогнат да разбере, че болестта, смъртта и болката са част от живота. Той обаче не успя да се примири с физическите ограничения на съпругата си и въпреки усилията си, терапевтите не пробиха твърдото ядро съпротива срещу приемането на здравословното й положение от него. Когато най-накрая се наложи приятелката ми да напусне работа и да се пенсионира преждевременно по болест, той не подкрепи решението й.
Въпреки парите, въпреки че двамата ходеха на индивидуални терапии и такава за двойки в продължение на 8 години, въпреки усилията, изразходвани за консултиране, бракът им приключи.

Има случаи, в които семейната терапия не само не помага за връзката, но много ясно показва, че едни отношения са непоправимо разбити. 

Психотерапевтите посочва пет ключови елемента, които затрудняват успеха в терапията за двойки.

1. Когато двойките идват, за да вършат работа „по двойки", те трябва да се възстановят индивидуално от минали травми или малтретиране
2. Единият партньор принуждава другия да посещава терапията против волята му
3. Когато целите на терапията не са ясни
4. Когато двойката не се чувства удобно да обсъжда интимни подробности с непознат
5. Когато терапията или терапевтът не пасват добре на двойката

Терапията не е за всеки, но има и други варианти. Книжарниците са пълни с книги и DVD-та, които могат да дадат на двойката инструментите за навигиране в трудни води на връзката им.

Освен това двойките може да се опитат да отделят време един за друг и да търсят нови преживявания заедно. Няма заместител на непрекъснатото време насаме с партньора ви, просто да се съсредоточите един върху друг и да покажете интерес, внимание, привързаност и любов. Независимо дали става дума за пътуване или готвене, занаятчийски курсове или изкуство, всичко ново, което вие правите заедно, има тенденция да добави малко повече лепило към връзката ви.

Друг път обаче приемането на провала на брака отваря врати за щастие в един нов живот. Живот след раздялата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X