Напишете дума/думи за търсене

Защо зърната се втвърдяват? Какво казва науката за този феномен

Те се втвърдяват, когато сме възбудени и докоснати по правилния начин. Те го правят и когато е студено, когато излезем от банята и когато вятърът духа силно.

Вярвате или не, учените изследват този феномен от доста време.

В крайна сметка откриват, че отговорът се крие в тъканта на зърната.

Зърната, както всяка друга част от човешкото тяло, имат нервни окончания. Те ни позволяват да усетим допир и казват на тялото да сгъва мускулите си. Нервните окончания около зърната са тези, които улавят както физически, така и психологически стимули.

Изследванията показват, че щръкването и втвърдяването на зърната се причиняват от неврони, които са специализирани за регулиране на тези функции чрез контролиране на еректилната мускулатура в тези тъкани.

Много от нервните окончания, открити в зърната и околните зони, са от симпатиковата нервна система, която буквално показва физически реакции на емоционални тригери.

Неща като косата ви да се настръхне от страх, да имате потни длани на среща и дори това усещане за „сухота в гърлото" се контролират от тази част на нервната система.

Изненадващо, телата ни имат специализирани нервни окончания, които казват на зърната ни да се втвърдяват, когато се сблъскват с определени стимули. Тези нервни окончания също са част от нашата симпатикова нервна система.

Начинът, по който телата ни са свързани, зърната ни естествено реагират на възбуда чрез втвърдяване. Това е емоционално предизвикан отговор, който не може да контролираме, досущ като потните длани или изчервяването.

Не сме съвсем сигурни защо това се случва, но е възможно това да е свързано със способността на жената да кърми деца, след като забременее.

Когато жените кърмят, зърната също се втвърдяват като начин да помогнат на бебетата да бозаят.

Въпреки че в момента това е най-голямата теория за „защо", важно е да се отбележи, че все още не знаем защо човешкото тяло дава команда за втвърдени зърна като знак за възбуда.

Едно нещо, което трябва да се отбележи е, че зърната също се втвърдяват като симптом на проблеми, свързани с хормоните при жените.

Много жени, които са бременни, в менопауза или дори преминават през пубертета, са склонни да имат зърна, които спонтанно щръкват.

А какво ще кажете за втвърдяването от студа?

Колкото и да е странно, студената реакция не е напълно разбрана и от учените. Съвременната теория предполага, че зърната ни се изправят поради космените фоликули под и около повърхността на зърната.

Когато ни е студено, космите ни настръхват като начин да уловят топлината близо до кожата ни. Ако тази теория е вярна, тогава причината нашите зърна да се втвърдяват през по-студените сезони е същата. Това е начин на тялото да се опита да запази топлината вътре в него.

Нещо повече, ареолите са гладък мускул, който също е свързан с „жици, за да се свиват", когато се стимулират както чрез температура, така и чрез допир. Това може да даде подобен „втвърден" вид.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X