Напишете дума/думи за търсене

Колко часа дълбок сън трябва да имаме през нощта? Задължителни ли са 8 часа?

Често ли се събуждате замаяни и уморени, въпреки че изглеждате добре спали? Докато се борите със сънливостта през целия ден, се чудите защо не ви стигат осем часа сън през нощта.

Затова нека се потопим в разбирането как липсата на сън влияе на психичното здраве, какво причинява липсата на сън и как да спим по-малко и да имаме повече енергия. Нека разгадаем мистериите на съня!

Изследователите обясняват съня като "сложен физиологичен процес, при който тялото и умът преминават в състояние на почивка за известно време". Всъщност повечето хора прекарват една трета от времето си в сън и получават достатъчно от него в най-добрия момент, а точното количество е необходимо, за да оцелеят, точно както храната и водата.

Експертите определят съня като "състояние на откъсване от околната среда", което включва намален метаболизъм, подвижност на скелетните мускули и съзнание.

Това е универсална нужда, която трябва да бъде задоволена от всички хората, и липсата на сън може да доведе до тежки физиологични последици.

Дълбокият сън е важен етап от нашия цикъл на сън и се характеризира с бавни, синхронизирани мозъчни вълни. Известен също като сън без бързо движение на очите (NREM) или сън с бавни вълни (SWS), дълбокият сън е най-трудният етап от съня за събуждане на хората и се смята, че е най-дълбокият етап от съня.

Сънят NREM съставлява около 75 до 80 процента от общото време, прекарано в сън. Всъщност NREM сънят се категоризира на 4 етапа, всеки от които представлява континуум на относителна дълбочина. Всеки има уникални характеристики, включително вариации в моделите на мозъчните вълни, движенията на очите и мускулния тонус.

Типичните 8 часа сън, които получаваме всяка нощ, всъщност включват множество цикли, които се редуват между NREM и REM (бързо движение на очите) сън. Тялото ни подобрява имунната система, възстановява тъканите и се подмладява по време на етапите на дълбок сън. Изследователите смятат, че "дълбокият сън е от съществено значение за възстановяване на способността на мозъка да учи ефективно" и „една нощ с ниско качество на съня може да направи умствените задачи трудни и неефективни".

Дълбокият сън също помага за емоционалното регулиране, ученето и консолидирането на паметта и ни кара да се чувстваме освежени след събуждане, докато се подготвяме да победим деня.

Колко дълбок сън трябва да имате през нощта? Количеството дълбок сън, от което се нуждаете, обикновено зависи от вашата възраст, начин на живот, здраве и индивидуални нужди. Обикновено възрастен се нуждае от 1,5 до 2 часа дълбок сън всяка нощ, което е около 20-30% от общата ви продължителност на съня.

Ето някои общи насоки за това колко дълбок сън трябва да имате една нощ въз основа на възрастта на човека
1. Възрастни (18-64 години)

Трябва да се стремите да имате поне 1,5 до 2 часа дълбок сън всяка нощ, което трябва да бъде около 15-30% от общото ви време за сън.

2. По-възрастни (65 и повече години)

С възрастта продължителността на дълбокия сън намалява за повечето възрастни хора. Въпреки това е от решаващо значение да имате здравословен цикъл на сън. Трябва да се помни, че вашите нужди от сън варират значително в зависимост от вашите индивидуални нужди, здраве и начин на живот. Нуждата от сън за силно активен индивид може да варира от тази на човек, който обикновено е неактивен през целия ден. Освен това човек, който води здравословен начин на живот, ще има различни нужди от сън от някого, който има високи нива на стрес или злоупотребява с вещества. От решаващо значение е да се съсредоточите върху подобряването на качеството на съня си, да наблюдавате моделите си на сън и да имате постоянен график за сън.

И още

Достатъчни ли са 40 минути дълбок сън на нощ?
Не. 40 минути дълбок сън всяка нощ може да не са достатъчни за оптимална почивка и могат да повлияят на цялостното качество на съня.

Какво причинява липсата на дълбок сън?
Фактори като нарушения на съня, стрес, определени лекарства и лоша хигиена на съня могат да допринесат за липсата на дълбок сън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X