Напишете дума/думи за търсене

9 неща, които са се променили много през годините

Толкова сме свикнали с изобретенията, с даровете на индустриализацията и с нововъведенията в технологиите, че най-вероятно рядко си задаваме въпроса как са изглеждали първите вентилатори, прахосмукачки или бебешки столчета за кола.

1. Зъбни мостове

Според няколко проучвания и констатации древните египтяни са използвали жици, за да заменят липсващите зъби. „Донорските зъби" и съседните зъби били пробивани и след това с помощта на мека метална тел, увита през и около тях, празното пространство било запълвано.

Днес тази стара практика е развита в различни процедури, една от които е „зъбният мост". Този път зъбите до липсващите се пробиват до цилиндрична форма - анкери- и след това мостът, който може да бъде направен от порцелан, цирконий или други материали, се закрепва със специфичен вид лепило.

2. Контактни лещи

Смята се, че идеята за контактни лещи е възникнала около 1500 г. заради гения на Леонардо да Винчи. Това се превръща в реалност стотици години по-късно, през 1888 г., когато офталмологът д-р Гастон Фик създава първия чифт, който е направен от стъкло. Контактните леща са били с диаметър между 18 mm и 21 mm.
Днес има над 140 милиона души в света, които използват контактни лещи, но благодарение на нарастващата вълна от лазерна хирургия този брой може да намалее през следващите години.

3. Чорапи

Най-ранният известен оцелял чифт чорапи датира от 300-те години. Първоначално те са ръчно изработени, като са използвани сплъстени животински косми или кожа.
Изобретяването на плетачната машина през 1559 г. направи чорапите не само по-лесни за производство, но и 6 пъти по-бързи за изработка. До 1938 г., когато е изобретен найлонът, коприната, памукът и вълната са основните използвани материали.

4. Ролкови кънки

Първото регистрирано използване на ролкови кънки е през  1743 г. в сценично представление в Лондон. През следващия век са патентовани множество дизайни. А през 1880 г. кънките започват да се произвеждат масово.
Между 50-те и 60-те години на миналия век карането на ролкови кънки става популярно сред посетителите на ресторантите и закусвалните. Днес те изглеждат съвсем различно и докато основната идея остава същата, популярността им само нараства. През последните две години се съобщава за световен недостиг на кънки.

5. Тостерът

Ние ядем хляб от повече от 6000 години и първият тостер, който датира от около 1750 г. , е бил възможно най-обикновен - нарязаният хляб се поставял в заварено желязо и се препичал над огъня. Първият електрически тостер се появява през 1890 г. и препича хляба само от едната страна.

„Изваждащият се" тостер, както го познаваме днес, е създаден през 1919 г. от Чарлз П. Страйт, жител на Минеаполис, който се оплакал, че в бистрото в службата му винаги се сервирал изгорял тост. До 1926 г. устройството намира своето място в ресторантите и препичало идеално хляба, което позволявало на клиентите да регулират нивата на препичане според собствения си вкус.


6. Прахосмукачката

Смята се, че първата в света прахосмукачка е патентована през 1860 г . Нейният създател е Даниел Хес я нарича „машина за почистване на килими", а целта й била „унищожаване на мръсотия". През следващите години е изобретена първата прахосмукачка, работеща с бензин.

Днес, докато класическите прахосмукачки все още са налични, прахосмукачките роботи стават все по-популярни. Вече много наподобяващи фризби диск, „скитащите почистващи кръгове" се нуждаят само от едно щракване или проста команда през телефонното си приложение, за да започнат работа.

7. Вентилатори

Започвайки като лотосови листа и паунови пера, първият вентилатор, захранван с електричество, е изобретен около 1882 г. Няколко години по-късно са произведени първите вентилатори с 2 перки. Първите устройства не били наистина безопасни, защото нямат решетка около въртящите се остриета.

Концепцията за вентилатори без лопатки е представена през 1981 г. Противно на общоприетото схващане, устройството наистина разполага с лопатки, но те са скрити в основата му. През 2009 г. дизайнерът Джеймс Дайсън представи Air Multiplier, известен с футуристичния си вид.

8. Косачката за трева

Изобретена през 1830 г. , първата машина, използвана за косене на трева, е известна също като косачка за бутане, защото буквално трябва да я бутате, за да работи. Отнема повече от 70 години, докато първият бензинов двигател е достъпен за закупуване.
100 години по-късно имаме робот за косачка, който не се нуждае от бутане или насочване - той просто трябва виртуално да начертае вашия двор и може да свърши цялата работа вместо нас.

9. Бебешки столчета за кола

Първият произведен автомобил е на пазара в началото на 1900 г. През 30-те години на миналия век бебешките столчета навлизат в производство, но основната им цел не е безопасността. Вместо това те служели като допълнителни седалки, повдигайки бебето по начин, по който родителите му можели да го виждат по време на шофирането.

Детските предпазни седалки стават широко достъпни в края на 60-те години на миналия век и оттогава са изминали дълъг път. Днес те включват подложки от пяна, катарами за предпазни колани и механизми за закрепване. Освен това имат срок на годност между 6 и 10 години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X