Напишете дума/думи за търсене

Как да намерим радост в работа, която не понасяме

Всички сме чували постулата, че когато направиш хобито си професия, не ти се налага да работиш. Но не всеки има този късмет и със сигурност доста често хобитата не изплащат ипотеката, не купуват храна и не може да отидете на почивка само с щастливи мисли, нали?

Разочарованието се превръща в дълбоко неудовлетворение, защото сте в страшно, несигурно пространство между настоящата реалност и вашите мечти. Казвате си, че животът би бил идеален, ако може да преследвате целта си, вместо да работите работа, която мразите.

Вие жадувате за драматична, бърза, но безболезнена промяна, която да ви придвижи към бляновете ви. Чакате, желаете и живеете в неопределеност. Какво може да направите, за да направите „чистилището" по-поносимо?

Как да намерите щастие в работа, която наистина мразите?

1. Приемете къде се намирате в този момент
Нормално е мозъкът да вярва, че мигновената промяна ще направи живота ни по-добър. Вярваме, че ако работата ни беше различна или живеехме в нова къща, щяхме да се чувстваме по-успешни. Но не забравяйте, че живеете постоянно с "ако" мислене, това само ви държи в застой.

Единственият начин да продължите напред в живота е да осъзнаете (и приемете), че вашето пътуване може да започне само от мястото, където се намирате. Ако чакате да преследвате мечтите си, докато нещата не се оправят, никога няма да продължите напред.

2. Напускането на работа не е решението
Средностатистическият бизнес или ново творческо начинание отнема поне три години, за да потръгне, а вие все още имате сметки за плащане. Гледайте на целта си като на сърцето си. Запазете ежедневната си работа, за да може да имате сигурността да посрещате режийните си разходи. Не е срамно да разполагате със здравно осигуряване и да успявате да слагате на трапезата храна, докато бавно, но сигурно преследвате професионалните си мечти.

3. Намерете радост сега
Мразите работата си? Всяка минута от нея? Има ли момент от деня или част от работата ви, която ви харесва дори малко? Фокусирайте се върху това. Уголемете го с усилия и обич. Насочете същността на вашата цел към текущата си работа.

Когато намерите нещо, което да обичате в сегашната си ситуация, винаги печелите. Колкото и да сте нещастни. Така че запитайте се какво е красиво (или поне поносимо) в настоящето? Какво ви кара да се чувствате живи? Влейте енергията си в това.

4. Поискайте корекции на текущата си работа
Има ли отделни задачи, които ненавиждате и които колегата на съседното бюро обича? Или има интересни отговорности в организацията, които бихте могли да поемете? Има ли други позиции в компанията, които изглеждат като по-добър канал за вашата цел?

Помислете за някои опции и говорете с вашия мениджър.
Ако знаете, че напускането е на хоризонта, как може да се възползвате максимално от оставащото си време? Направете списък с умения, които си струва да научите, или взаимоотношения, които си струва да култивирате. Вършете работата си и я вършете добре, но също така се фокусирайте върху това тя може да работи и за вас.

5. Не се поддавайте на магическите формули
Има много програми, книги и самопровъзгласили се ментори, които ще ви кажат, че притежават магическата формула, за да достигнете лесно живота на вашите мечти. Истината е, че няма тайна формула или магически сос, за да превърнете целта си в доходоносна кариера. Инвестирайте в добър бизнес съветник или наставник, но не губете купища пари за нещо, което обещава лесно или бързо решение.

6. Няма такова нещо като успех за една нощ
Всяка една история за „успех за една нощ" се случи след години на несигурен път. Разпознаваме усилията им едва когато най-накрая се появиха на радара ни, но те се стремяха през цялото време. Бъдете готови да вършите работата, която ще изгради живота или кариерата, които искате. Запишете се на курсове, създайте уебсайт... Утрешният успех започва с действията, които предприемате днес.

7. Направете проучване, за да получите яснота
Говорете с хора в желаната от вас област на работа, за да видите колко време е отнело, за да направят бизнеса им успешен и устойчив. Може да откриете, че целта ви е по-добра като хоби, отколкото като кариера, или може да разберете, че сте готови да хванете ситуацията за рогата и да следвате целта си на пълен работен ден.

8. Ще има последствия, ако решите да напуснете работата си
Разберете ясно тези последствия. Смятаме, че напускането ще бъде чисто и лесно решение - като срязване на въже - но обикновено е объркано и по-малко идилично, отколкото си мислехме, че ще бъде. Необходима е смелост, за да оставите след себе си стабилна заплата и да преследвате целта си безработни. Може да си мислите, че се опитвам да ви разубедя да преследвате целта си, но не е така.

От опит знам, че за да създадеш устойчив живот, отнема време и изисква да се изправиш пред страховете си.

9. Създайте стратегически план
Ако искате да създадете целенасочен бизнес, който осигурява ежедневно хляб и масло на масата ви, укрепете структурата, от която се нуждаете, за да успеете – бизнес план, финансови цели и маркетингови планове. Решете колко пари ви трябват като спестявания, за да поддържате начина си на живот, и се посветете на изграждането на това гнездо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X