Напишете дума/думи за търсене

Какво представляват хората, наречени синкис?

Синкис са двойки, които не могат да си позволят да създадат семейство поради ниските си заплати.
Финансовата криза, която опустоши света преди няколко години, доведе със себе си серия от съвременни явления, които май нямат намерение да отшумят. Едно от тях са синкис.

Това са млади хора, които живеят като двойка, но са изключили възможността да имат деца. Това обаче не означава, че те не искат потомство. Тъжната реалност е, че те едва успяват да свържат двата края с двете си заплати.
Този феномен засяга трима от всеки десет млади европейци. Това означава, че хиляди хора на възраст между 20 и 30 години са изложени на сериозен риск от социално изключване, въпреки че имат работа.

Терминът синкис (sinkies) е измислен от Каритас Европа – клон на най-голямата благотворителна католическа организация в света и втората по големина световна милосърдна организация след „Червения кръст“.

Sinkies е акроним, взет от фразите Single Income, No Kids.

Проучване на младежката бедност в Европа
Докладът на Каритас беше представен наскоро на Европейската социална среща на върха. Обширното проучване посочва, че новите поколения имат по-малко възможности от предишните. Освен това те са по-зле от родителите си и дори от бабите и дядовците си в някои случаи.

Това проучване разкрива трудната ситуация, пред която са изправени много млади хора. Те имат сериозни затруднения при достъпа дори до най-основните социални права - жилище, образование и социална защита.

Трябва да отбележим, че Каритас посочва ясното разграничение между синкис и динкис.

Динкис (Dinkies) беше терминът, който хората измислиха през 80-те години, за да определят двойки, които имаха много стабилни доходи и въпреки това избраха по някаква причина да нямат деца. Докато синкис двойките избират да нямат деца поради персоналната и служебната си ситуация.

Средносрочни и дългосрочни ефекти
Проблемът с тази ситуация, както посочва Каритас Европа, са сериозните демографски щети, които тя може да причини в средносрочен и дългосрочен план. Според Хорхе Нуньо, генерален секретар на тази институция, дългосрочната перспектива не е добра.

Тази ситуация се влоши драматично след кризата, настъпила през 2008 г. Оттогава нивата на заплатите в Европа не само стагнират, но и намаляват. Това създаде несигурна ситуация, в която много хора са изложени на риск да се озоват под прага на бедността.

Същото проучване споделя и някои тревожни констатации от Обединеното кралство. Младите милениали на възраст между 21 и 30 години не са увеличили доходите си от пет години. В същото време обаче те трябва да се борят с нарастващата инфлация. Това означава, че реално те стават по-бедни всеки ден.

Свръхквалификация на синкис
В Европа хиляди хора вече не печелят повече от това, което хората смятат за достойна заплата: 1000 евро ($1100) на месец. Сега те трябва да живеят приходи между 700 и 800 евро.
Интересното е, че една от причините за това е свръхквалификацията. Особено сериозни са случаи като тези в Гърция и Португалия. Хиляди млади хора с висше образование едва си намират неподходяща и зле платена работа.

Тези поколения са изправени пред сериозни трудности в опитите си да станат самодостатъчни. В резултат на това те губят мотивация и едва имат достъп до прилични жилища.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X