Напишете дума/думи за търсене

Навици, които ще ни убиват, преди да се усетим

Вашите навици могат или да ни изградят, или да ни развалят. Както казва Уил Дюрант: „Ние сме това, което правим постоянно. Следователно съвършенството не е действие, а навик."

Проблемът е, че повечето хора не полагат съзнателни усилия да изградят навиците си. Те им позволяват да се образуват случайно, без да се питат защо правят това, което правят.
Докато някои от тези навици може да са полезни, други могат да навредят на цялостното благосъстояние.

Кои от тях може да не убият, преди да се усетим?

1. Не спите достатъчно / спите твърде много
Тялото изпълнява важни функции, докато спите, като изчистване на отпадъци и освобождаване на хормони. Това е, когато тялото и мозъкът ви могат да се възстановят без прекъсване. Следователно сънят е от съществено значение за доброто здраве. Той е необходим за оцеляване, затова прекарваме една трета от живота си, инвестирайки в него.
Според Sleep Foundation продължителната липса на сън увеличава риска от диабет, хипертония, сърдечни заболявания и инсулт.

Липсата на сън е свързана и с други проблеми като намалена имунна функция, метаболитна дисрегулация, наддаване на тегло и повишен риск от падания и злополуки. Продължителното лишаване от сън също засяга паметта и когнитивните функции.

Повечето хора се тревожат само за липсата на достатъчно сън, но твърде много сън може също да създаде няколко здравословни проблеми и да е признак на основни здравословни проблеми. Прекомерното спане оказва влияние върху цялостното здраве и може да ви повлияе негативно, подобно на лишаването от сън.

Някои здравословни проблеми, свързани с прекомерното спане
- Диабет тип 2
- Сърдечно заболяване
- Затлъстяване
- Депресия
- Главоболие

Въпреки това правилното количество сън варира от човек на човек. Експертите обикновено съобщават, че около 7 до 9 часа са достатъчни. Може да е признак за по-дълбок проблем, ако редовно се нуждаете от повече от 10 часа сън, за да се чувствате отпочинали.

2. Не спортувате
Едно от най-важните неща, които може да направите за здравето си, е редовната физическа активност. Това може да ви помогне да подобрите мускулната си сила и да увеличите сърдечносъдовата си издръжливост. Упражненията изпращат кислород и хранителни вещества към тъканите и помагат на сърдечно-съдовата система да работи по-ефективно.

По-добре функциониращата сърдечносъдова система може да ви накара да се чувствате по-енергични и да повиши способността ви да се справяте с ежедневните дейности. Липсата на достатъчно физическа активност може да доведе до сърдечни заболявания - дори за хора, които нямат други рискови фактори. Може също така да увеличи шансовете ви за развитие на други рискови фактори за сърдечни заболявания, като затлъстяване, високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет тип 2.

3. Прекомерно хранене
Хората преяждат по няколко причини, вариращи от скука през стрес до лош избор на диета и други. От време на време яденето на прекалено голямо количество храна или лека закуска не би навредило много, но поддържането на постоянен прекомерен хранителен навик може да доведе до сериозни здравословни проблеми като диабет тип 2, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове и затлъстяване.

4. Не извършвате достатъчно социални дейности
Ние, хората, зависим от социалното взаимодействие и сътрудничество, за да оцелеем и да процъфтяваме. Без социални и емоционални връзки ние сме обречени. Изследванията показват, че тези, на които хронично липсва социален контакт, са изложени на по-висок риск от изпитване на повишени нива на стрес. За хората с по-слаби социални връзки съществува по-висок риск от ранна смъртност. Излезте навън и започнете да общувате. Ако не знаете откъде да започнете, присъединете се към общност или станете доброволец.

5. Прекарване на твърде много време зад екраните
Колкото и технологиите да ни помагат да напредваме, твърде много време пред екрана не е добре за вас. Прекалено дългото гледане в екраните може да причини умора или дискомфорт в очите, а в най-лошия случай може да причини замъглено зрение. Освен това светлината от екраните сигнализира на мозъка да остане нащрек.

Това постоянно въвеждане през целия ден може да затрудни отпускането през нощта. Освен това сте по-податливи на главоболие, причинено от отблясъците на екрана или яркостта на дисплея. Експертите предлагат на възрастните да ограничат времето си пред екрана извън работа до по-малко от два часа на ден. Вместо да прекарвате време пред екрана, използвайте свободното си време за физическа активност . Дръжте тялото си в движение, за да сте здрави.

7. Претоварване
Проучване на Стандфордския университет разкрива, че производителността рязко спада, когато човек работи повече от 50 часа седмично. Резултатите също показват, че всяка работа, извършвана след този часови отрязък, е безсмислена, тъй като производителността пада толкова много. Ако работите 70 часа, на практика получавате същото количество работа като някого, който работи 55. Прекомерната работа не само е лоша от гледна точка на производителността, но е лоша и от гледна точка на здравето.

Стресът от прекалено много работа може да увеличи производството на хормона кортизол, което повишава риска от инфаркт или инсулт. Според Световната здравна организация (СЗО) и Международната организация на труда (МОТ)  продължителното работно време е причина за смъртта на стотици хиляди хора годишно. Проучването  разкри , че работата от 55 или повече часа седмично е свързана с 35% по-висок риск от инсулт и 17% по-висок риск от смърт от сърдечни заболявания в сравнение с работата от 35 до 40 часа седмично.

8. Поддържане на нездравословни връзки
Хората често се забиват в нездравословни връзки от страх да не останат сами или заради ниска самооценка. Ако те са инвестирали много във връзката, това също може да играе роля. В психологията това е известно като заблуда за невъзстановимите разходи. Това е, когато човек не желае да изостави курс на действие, защото е вложил много в него.

Проблемът е, че това, че сте в нездравословна връзка, се отразява негативно на вашето благосъстояние. Нивата ви на тревожност се покачват, чувствате се по-депресирани, изпитвате повече телесни болки и, най-лошото от всичко, самочувствието ви е разрушено. По-добре да си тръгнеш, отколкото да останеш в нещо, което е лошо за теб.

9. Не получавате достатъчно слънчева светлина
Всеки знае, че твърде много слънчева светлина е нездравословна, но недостатъчната светлина също може да бъде вредна. Редовното излагане на слънце е най-естественият начин да си набавите витамин D, който играе важна роля в поддържането на имунната система здрава. Това се постига чрез стимулиране на производството на протеини, борещи се с патогените, от вашите имунни клетки.

Следователно липсата на излагане на слънчева светлина може да доведе до отслабена имунна система, което означава, че сте по-податливи на грип, настинка или други инфекции. Опитайте се да получавате поне 10-30 минути слънчева светлина дневно.

10. Негативна психическа нагласа
Томас Джеферсън казва: „Нищо не може да спре човека с правилна умствена нагласа да постигне целта си; нищо на земята не може да помогне на човека с грешна психическа нагласа. Грешната психическа нагласа е негативна психическа нагласа. Това е, когато вашият възглед за почти всичко като цяло е песимистичен. Не само отнема живота на красивия свят около вас, но също така ви заслепява за възможностите и отблъсква хората от вас – хората не обичат да се мотаят около негативни мърморковци."

11. Седене в продължение на дълги часове
Няколко проучвания показват, че седенето за дълги периоди е свързано с редица здравословни проблеми, включително затлъстяване, повишено кръвно налягане, висока кръвна захар, нездравословни нива на холестерол и много други. Това също може да повлияе на вашето психично здраве. Дори ако работата ви е в офис, правете кратки почивки, където се разхождате и движите тялото си. Може също така да инвестирате в стоящо бюро, което е много по-добре от седнало.

12. Лоша поза
Позата се определя от позицията на тялото ви в седнало или изправено положение. Описва подравняването на гръбнака ви с главата, раменете и бедрата. Добрата стойка означава, че гръбнакът ви е неутрален, което означава, че вашите мускулни групи, стави и връзки са подравнени така, че напрежението върху тях е намалено, тялото ви е гъвкаво и балансът ви се поддържа лесно.

Лоша стойка възниква, когато човек не е подравнен.
Това може да доведе до проблеми като разтягане на мускули или стави или болки в тялото. Това също може да повлияе на вашия външен вид и увереност. Винаги правете всичко възможно, за да покажете добра стойка. Това изпраща положителни сигнали до всички около вас и е по-добре за вас като цяло.

13. Харчите пари, преди да сте ги получили
Харченето на пари, преди да са пристигнали във вашата сметка, е най-бързият начин да задлъжнеете. Най-доброто, което може да направите, е да живеете според възможностите си. Ако нямате пари в брой, за да платите дадено нещо, не го купувайте.

14. Живот на автопилот
Алберт Айнщайн казва: „Лудостта е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати."
Смешното е, че хората, които попадат в тази категория, са свикнали през ума им да минават едни и същи мисли, да имат едни и същи навици и да правят едни и същи неща. Проблемът е, че когато спреш да се предизвикваш, спираш да растеш. Спираш да се подобряваш и започваш да приемаш статуквото.

Ако искате животът ви постепенно да става по-добър, трябва да направите всичко възможно, за да предотвратите това да се случи. Не живейте на автопилот. Предизвиквайте себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X