Напишете дума/думи за търсене

4 знака, че е дошло време за смяна на работата

Да останеш на работа, която мразиш, може да има сериозни последствия.

Умът е засегнат от това, тялото също. Да бъдеш в капана на ежедневието, което отхвърляш, може да те разболее - буквално.

„Работата не ни носи полза, ако няма на какво да ни научи"

Хосе Ернандес

Като цяло страхът ни спира да сменим работата си. Страхът може да бъде толкова силен, че предпочитаме да пропилеем живота си и най-добрите си години, правейки нещо, което не искаме да правим. Дори по-лошо, този страх почти винаги няма основание. Става въпрос по-скоро за нашата липса на увереност в нашите способности и донякъде параноично възприемане на реалността.

Да, вярно е, че намирането на нова работа не е лесно, но не е невъзможно.
Може би трябва да преминем през период на несигурност, когато решим да сменим работата си. Или може би ще трябва да приемем по-ниска заплата. С тези проблеми обаче се справяме много по-лесно, отколкото с работа, която вече не може да понасяме.

За да решите дали е време да смените работата си, запитайте се дали забелязвате следните признаци около
себе си.

1. Постоянната заплаха от уволнение
Много фирми постоянно наемат и освобождават служители. Договорите свързват работниците с целите за изпълнение или те са просто служители „по проекти". Всичко, което прави този вид настройка, е да кара служителите да се чувстват несигурно. Безпокойството е постоянно.

Никой не иска да загуби работата си и и по този начин почти всички наемници стават изключително манипулируеми и фалшиво ефективни. Работната среда обикновено е пълна с напрежение и потиснато раздразнение - плюс страх. Работа като тази не си струва. Може би е по-добре да смените работата си.

2. Чувствате се „прегорели"
Работата винаги означава да полагате усилия и от време на време да правите неща, които не ви харесват. Въпреки това удоволствието или интересът към това, което правите, трябва да са на първо място. Когато по същество вече не изпитвате никакъв интерес към работата си, може би е време да помислите дали да я промените.

Започва с чувство на апатия или безразличие. Но може да се натрупа и да се превърне в безпокойство, умора, депресия или физическо заболяване. Няма причина да останете и да влошите положението. Колкото и драстично да изглежда, време е за промяна на темпото.

3. Работата ви не се оценява и вие не растете в йерархията
Едно нещо, което ни дава мотивация да вършим работата си, е обратната връзка: признание за нашите усилия, нашите постижения и нашите способности. Ако чувствате, че никой не оценява работата ви, независимо колко усилия полагате, може би е добра идея да смените работата си. Ако това, което правите, не се оценява, ще ви бъде трудно да напредвате. И ако не напредвате, рано или късно ще видите работата си като бреме, а не като път към растеж.

4. Психически сте се отписали
Понякога достигате момент, когато психически се изключвате от всичко, което е свързано с работата ви. Това се проявява като желание да бъдете на работа възможно най-малко, постоянно да се разсейвате и да правите планове, които изобщо не вземат под внимание служебните ви задължения.

В този случай това, което се случва, е, че психически сте се отписали. Работата ви не ви говори и всъщност няма място в живота ви. Оставате на работното си място поради навик, страх или необходимост, но умът и сърцето ви вече са далеч. Най-добре е да приемете тази реалност.

Колкото и трудно да изглежда, винаги е по-добре да смените работата веднага, вместо да се налага да се справяте с последствията, ако не го направите.

Прекарваме значителен процент от живота си в работа. Най-малкото, което може да очакваме, е да почувстваме, че работата ни допринася за нашия растеж, а не за нашия упадък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X