Напишете дума/думи за търсене

Самоутешаващо поведение: подкрепете се в трудни времена

Да давате комфорт и подкрепа на себе си, е също толкова (или по-важно) от това да ги давате на другите. Вероятно обаче сте по-свикнали да се самокритикувате за грешките си, отколкото да проявявате самосъчувствие.

Липсата на ефективно усвояване на самоутешаващо поведение увеличава риска от тревожни разстройства или депресия.
По правило хората са склонни повече към самокритика, отколкото към самосъчувствие. Правим го, защото нашето възпитание и твърдите канони на нашето общество ни подтикват към самоусъвършенстване и непогрешимост. Стремим се да не правим грешки, да бъдем високо ефективни и конкурентоспособни и да бъдем най-добрите работници, най-добрите партньори, най-добрите бащи, майки и приятели.

Ние поставяме летвата толкова високо, че не оставяме място за уязвимост, грешка, бърнаут или провал. Не е лесно да се утешим, когато гледаме на себе си с вина, а не с обич. Не е лесно, когато нашата култура ни е възпитала в необходимостта да бъдем строги към себе си, за да постигнем невъзможното – съвършенството.

Пет вида самоутешаващо поведение
Поведението на самоутешение е психологическа стратегия, насочена към предлагане на спокойствие, емоционално облекчение и надежда. Това включва работа със себе си, за да намерите същото благополучие, което срещате, когато получите прегръдка или няколко думи на подкрепа от някого, когото обичате.
Тези емоционални ласки са естествени, необходими и полезни.

Когато преминавате през лош момент, обикновено разчитате на близките си хора. Но не цялата подкрепа, която получавате, трябва да идва от социалния ви кръг. Трябва също така да си позволите да си осигурите комфорт, подкрепа, утеха и емоционално утвърждаване.

Ето някои самоуспокояващи се поведения, които да опитате.

1. Приемете неудобните си емоции
Папският университет Комилас в Мадрид (Испания) проведе проучване, което твърди, че фокусираната върху емоциите терапия изглежда осигурява ценни ресурси за пациентите да развият умения за самоутешение. Въпреки това хората често срещат трудности при приемането на най-неудобните и проблематични вътрешни реалности.

Вероятно често се опитвате да избегнете тъгата, разочарованието или гнева поради провал или дори мъка. По-лесно е да преминете на автопилот и да се държите така, сякаш тези емоции не съществуват.
Следователно едно от най-основните поведения за самоутешение е да се направи място за това, което боли, и да се утвърди всяка емоция, включително тези с отрицателна валентност. Никога не трябва да си казвате: „Това е нищо, просто се държа глупаво " или „Толкова съм сърдит на себе си, че се чувствам така". Трябва да приемете начина, по който се чувствате.

2. Самосъстрадание, доброта към себе си
Психологът Кристин Неф е известна с научния принос на основна концепция в психологията: самосъстрадание. Да бъдеш състрадателен към себе си, означава, че спираш да се съдиш за недостатъците и грешките си, приемаш се безусловно и си мил към себе си.

Но какви механизми или стратегии може да използвате, за да развиете такова самосъчувствие?

• Предложете си качествено време за почивка или правете всичко, което ви носи спокойствие или удовлетворение.
• Не етикетирайте това, което чувствате като добро или лошо. Не съдете себе си по това, което е вътре във вас. Просто прегърнете човека, който сте тук и сега, включително емоциите си.
• Практикувайте техники за релаксация, за да облекчите напрежението си и да се свържете по-добре със себе си по спокоен и миролюбив начин.

3. Развийте по-малко самокритика и повече съпричастност към себе си
Друго самоуспокояващо поведение, което може да развиете, е да изключите вътрешния си критик. Всички имаме съдници вътре в себе си, които могат да бъдат наистина безмилостни, като не ни прощават грешките, наказват ни, че се чувстваме уязвими, етикетират ни като слаби и ни омаловажават, че не сме ефективни и решителни.

За да противодействате на самокритиката, трябва да сте по-съпричастни към себе си.
Самосъчувствието ви позволява да се свържете с онази част от вас, която страда, която се чувства уплашена и тъжна и която се нуждае от утеха. Ако сте от хората, на които им е лесно да изпитват съчувствие към приятелите или семейството си, запитайте се защо не направите същото със себе си.

4. Убежища, където може да изпуснете парата и да изчистите главата си
Предоставянето на комфорт на другите включва създаване на безопасно пространство, където те могат да плачат и да изразят това, от което се нуждаят. Това означава да им предоставите ресурси и стратегии, за да могат да оставят настрана страданието си и да се отворят отново за живота. Това също трябва да направите със себе си.

Полезното поведение за самоуспокояване включва намирането на канали, които ви позволяват да излеете емоциите си. Може да е писане или слушане на музика. Всички имаме свои собствени катарзисни убежища, в които може да освободим това, което е вътре в нас.

Може също така да опитате дейности, които ви отпускат и разсейват ума ви, като ходене, пътуване сами и т.н.
Нито едно страдание не продължава вечно. Съпротивата или отричането са това, което го прави трайно.

5. Приемете, че болката ви е само временна
Това е друго полезно самоутешаващо поведение. Помнете, че никоя зима не е вечна и болката ви няма да продължи вечно. Когато отричате страданието си, то продължава по-дълго от очакваното и само когато потискате раната или пренебрегвате себе си, страданието ви става хронично.

Приемете пробойните на съдбата, заедно с вашите провали и загуби. Подарете си комфорт точно както бихте го дали на най-добрия си приятел. Приемете това, което ви идва от обкръжението ви, но никога и при никакви обстоятелства не обръщайте гръб на себе си. Бъдете винаги най-добрият си приятел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X