Напишете дума/думи за търсене

Защо най-често срещаното хранително разстройство получава най-малко внимание

Случвало ли ви се е да седите сами и да излапвате кутия бисквити или кутия със сладолед толкова бързо, че едва забелязвате какво правите, докато не приключите? Случвало ли ви се е да ядете толкова много, че тялото и мозъкът ви да болят? Чувствахте ли се виновни или засрамени от себе си? Ако е така, знаете какво е преяждане. Правили ли сте това няколко пъти в седмицата, заричайки се, че утре ще е различно? Ако е така, може да имате работа с разстройство на преяждането (Binge eating disorder (BED).

Преди смятахме за хранителни разстройства само анорексия или булимия, но най-накрая започваме да приемаме разстройството на преяждането сериозно, тъй като то току-що се превърна в легитимна диагноза и е включено в DSM-5.

Защо то получава толкова малко внимание?
Първо, повечето хора, които страдат от него, дори не знаят, че имат хранително разстройство. Те предполагат, че техните тайни преяждания са проблем, който може да бъде решен, ако могат просто да се придържат към хранителните си режими.

Освен това диетичната индустрия преследва хора, които отчаяно искат да преодолеят проблемите си с храната и теглото си, следователно индивидите, които преяждат, са уязвими към следващото бързо решение, следващата диета и следващия режим на упражнения, които да им помогнат да отслабнат. Ако страдате от разстройство на преяждането, не сте сами. Има неща, които може да направите, за да се справите с храненето си и да си върнете спокойствието, когато се намирате около храна.

Първите 3 неща, които може да направите, за да се отървете от преяждането

1. Обещайте си да спрете диетата
Диетата ви държи в цикъла на преяждане. Ако диетите работеха, щяхте да сте се подложили на една диета веднъж и никога повече да не трябва да правите втора. Вместо това започнете да практикувате интуитивно хранене – това е начин на хранене, където слушате и се насочвате от нуждите на вашето тяло.

2. Получете подкрепа
Създаването на мрежа за подкрепа около вас ще ви попречи да се чувствате толкова сами в борбата си. Преяждането е нещо, което хората правят сами и в изолация, но възстановяването се случва с помощ, любов и подкрепа.

3. Осъзнайте се
Разберете какво ви задейства емоционално и физически, както и какви са вашите хранителни спусъци, така че да знаете какво ви кара да преяждате. След като сте наясно с тях, може да имате по-голям контрол над вашите желания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X