Напишете дума/думи за търсене

Емоционалното наблюдение саботира ли връзката?

Често ли питате партньора си дали е добре, дали ви се сърди...

Ако откриете, че или задавате тези въпроси, или ги получавате, тогава може да сте блокирани в модел на поведение, наречен емоционално наблюдение.

Това е мястото, където човек непрекъснато сканира емоциите на околните, за да регулира собствените си реакции, което може да доведе до емоционално прегаряне и проблеми с комуникацията.

Но е възможно да се прекъсне този цикъл. Започва с това да знаем как изглеждат знаците и умишлено да променяме поведението си, когато ги видим.

Какво е емоционално наблюдение в една връзка?
Емоционалното наблюдение се различава от емпатията или удовлетворяването на хората, тъй като включва обсебване от чувствата на другите както преди, така и след взаимодействието с тях, както и коригиране на личните действия въз основа на възприемани знаци, вместо на действителни чувства.

Тази постоянна нужда от външно валидиране, съчетана с хиперфокус върху настроението на друг човек, може да започне през детството и да продължи през зрелостта, като саботира различни области от живота, особено взаимоотношенията.

Разпознаване на признаците на емоционално наблюдение във връзка

1. Прекомерна загриженост за това, което другите могат да мислят или чувстват
2. Неспособност да останете присъстващи, докато говорите лице в лице
3. Разчитане на често емоционално успокоение
4. Неспособност да се успокоите без помощ от някой друг
5. Трудност да се изразявате искрено
6. Промяна на начина, по който човек се чувства в зависимост от това как мисли, че се усещат другите
7. Отдаване на по-голямо значение на емоциите на другите хора, отколкото на собствените.


Как да спрем емоционалното наблюдение?
Излизането от емоционалното наблюдение изисква съзнателни действия за промяна на моделите на поведение и мисли.

1. Повишете съзнанието
През следващите няколко дни съзнателно внимавайте за навиците си по този въпрос. Обърнете внимание колко често наблюдавате чувствата на другите и какъв ефект има това върху взаимодействието ви с тях.

Обърнете внимание, когато фрази като „Добре ли сте?" избягат от устата ви, без много да се замисляте зад тях, или когато подобни изявления се разкрият като предположения за отношението на хората към вас самите.

2. Извършете самопроверка
Хората, които емоционално наблюдават, прекарват по-голямата част от времето си, гледайки извън себе си, игнорирайки периодите на вътрешна саморефлексия.
Всеки ден отделяйте няколко минути за лична оценка, като записвате мисли в дневник или просто оставате насаме със себе си. Пренасочете вниманието към собствените си емоции, като по този начин насърчавате по-голямо самосъзнание.

3. Подобрете емоционалната устойчивост
Вместо да бързате да поправите нечие лошо настроение, практикувайте толерантност и разбиране. Осигурете необходимата подкрепа, когато е приложимо, но също така дайте възможност на отсрещния да изразява чувствата си свободно, като същевременно се въздържате от всякаква форма на осъждане на такива емоции, когато изглеждат неуместни или необясними.

Това упражнение ни учи, че чувствата се променят непрекъснато, без да е необходима намеса по всяко време.

4. Приемете недостатъците
Трябва да оценим, че преодоляването на емоционалното наблюдение е постепенно и пропуските непременно ще се случат по пътя.
Вместо да се стремите към безупречност, признайте всеки път, когато някой се върне към стари поведения, след което внимателно преместете фокуса обратно към правилния път. Но нека търпението бъде ваш спътник.

5. Изградете доверие чрез връзка
Когато предоставим на хората пространство, в което могат да преминават през различни емоции без прекъсване, това създава близост между тях, както и доверие между участващите страни.

Вярата, че хората притежават способността да се справят с личните си чувства, укрепва връзките, като същевременно подтиква към искреност и от двата края. Освобождаването от контрол излага себе си, като по този начин дава възможност на автентичните взаимоотношения да процъфтяват.

Можем да заседнем във вредни модели на взаимоотношения чрез емоционално наблюдение, което ни изтощава и възпрепятства комуникацията – но трябва да излезем, като разберем този цикъл и положим усилия в него.

Когато човек се откаже от опитите да накара друг човек да почувства или направи нещо, което не иска, близостта става възможна. Въпреки че може да изисква много енергия, тези дълбоки връзки носят неизмерими награди.

Осъзнаването на истината за емоционалното наблюдение поставя началото на връзки, които трансформират животите завинаги след това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X