Напишете дума/думи за търсене

Birria Tacos – Кралете на тако вселената

Снимка: Pixabay

Мексиканската кухня все повече навлиза и в нашия дом. Ще ви покажем как да се доближите до техния автентичен кулинарен вкус с Birria Tacos. Вкусен с комбинацията на късано говеждо месо и разтопено сирене, хрупкава коричка и до него горещ бульон за потапяне. 

Birria Tacos

Това е мексиканско ястие, традиционно приготвяно с козе или говеждо месо, бавно сварено в богат бульон с чили. А когато добавите сирене, изпържите тортилите до златисто и поднесете с консоме (бульонът от варенето) за топване – ще искате да го включите в менюто за постоянно. Да не забравяме, че има и леко люто в него.

Необходими продукти

 Истинската магия в Birria Tacos идва от богатия, дълбок вкус на сушените мексикански чушки. 

За Birria ще ти трябват:

30 г чушки Ancho – с дълбок, сладък вкус и лека опушеност

20 г чушки Guajillo – с плодово-кисел нюанс

5 г чушки Chile de Arbol – придават пикантност и характер

Винаги измервайте по тегло, а не по брой. Сушените чушки могат да варират значително по размер и плътност. Точното количество е ключово за балансиран вкус.

Не е добра идея, ако не откриете тези видове, да замените с произволни чушки. Така ще се промени напълно вкусът. Вместо това, може да използвате рецептата за мексиканско късано говеждо, която е адаптирана с достъпни продукти от супермаркета и напомня на Birria.

Месото – късано говеждо е задължителната съставка. Изберете да е мазно и подходящо за бавно готвене месо. Добър избор е говежди врат или плешка – богато на вкус, с достатъчно мазнина, за да остане сочно. Идеално е и за задушаване. Други добри варианти са говежди ребра, бузи, джолан. Избягвайте бонфиле, контрафиле или рибай.

След като сте избрали месото, то се задушава с пастата, телешки бульон и топли подправки – канела, дафинов лист, карамфил – цели 2.5 до 3 часа, докато се къса с вилица.

Идва ред на тортилите - .царевични, хрупкави и автентични. Потопете ги леко в отделеното от бульона червено олио, за да станат „подписано" червени и да се изпържат златисто.

Сиренето също е важно да е добре подбрано. Класическият кашкавал е удачен вариант, тъй като се разтапя и има плътен вкус. Може също да го замените с гауда, ементал, проволоне или моцарела.

Традиционно се използва мексиканското Oaxaca сирене, но тъй като трудно се намира у нас, комбинацията от кашкавал + малко моцарела е отличен заместител. Добавете лук, кориандър (или пресен лук) и лайм.

Начин на приготвяне

 Накисвате и блендирате на чилитата. Почиствате чушките от семките и дръжките. Варите ги 10 минути, докато омекнат. Пасирате с останалите съставки за пастата. Месото се запържва до златисто като се добавя бульон и подправки. Оставяте да къкри около два часа и половина - до три часа. След което вадите месото и го накъсвате, като не пропускате и да овкусите със сол. Заливате с малко бульон и разбърквате.

 Червеното олио е важно. Отделете червения мазен слой от повърхността на бульона – това ще направи тортилите магически хрупкави и оцветени. Ако не е достатъчно, добави малко олио към консомето и оставете да се утаи.

За сглобяването на такото, загрейте тиган и сложете малко червено олио. Потопете тортилата и я сложете в тигана за 10 секунди, докато омекне. Извадете и напълнете със сирене, месо, лук и кориандър. Прегънете и запържете от двете страни – докато стане хрупкава и сиренето се разтопи.

Поднесете с купичка от горещото консоме – за потапяне, лайм и люта салса по избор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X