Когато става въпрос за празнична трапеза, няма нищо по-специално от вкусно и ароматно ястие, което да събере всички на масата и да създаде незабравими спомени. Агнешко бутче е едно от тези ястия, които не само че разкрива богатството на традиционната кухня, но и впечатлява със своето елегантно излъчване и неустоим вкус.
Съчетаването на нежното месо с ароматни подправки и сладко-кисели сушени плодове прави това ястие идеално за празнични поводи, когато искате да сервирате нещо различно, но в същото време запазващо духа на българската традиция. Приготвено с любов и внимание към детайлите, пълненото агнешко бутче със сигурност ще бъде звездата на вашата празнична вечеря.
Необходими продукти
1 агнешко бутче (около 1.5-2 кг)
1 кг малки картофи (например млади картофи или червени картофи)
1 чаша сушени кайсии, нарязани на ситно
1 чаша сушени сини сливи, нарязани на ситно
1/2 чаша орехи, нарязани
1 голяма глава лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 чаша бяло вино
1 чаша бульон (агнешки или зеленчуков)
3 супени лъжици зехтин или олио
1 чаена лъжичка суха мащерка
1 чаена лъжичка сушен розмарин
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.ч. нарязан пресен магданоз
2 супени лъжици масло
1 супена лъжица мед (по желание, за леко сладникав вкус)
Начин на приготвяне:
- Подготовка на агнешкото бутче
Започнете с подготовката на агнешкото бутче. Почистете го от излишни тънки жили и кожа. Ако не сте го поръчали вече със нарязан пълнеж, внимателно направете разрез по дължината на бутчето, за да образувате място за пълнежа. Посолете и поръсете бутчето с черен пипер и малко мащерка.
- Приготвяне на пълнежа
В голяма тиган на среден огън загрейте 2 супени лъжици зехтин. Добавете нарязания лук и чесън и ги запържете до златисто. След това добавете нарязаните сушени кайсии, сливи и орехи. Разбъркайте добре, за да се комбинират съставките. Залейте с бялото вино и оставете да се намали наполовина. След това добавете бульона, мащерката, розмарина, сол и черен пипер на вкус. Оставете да къкри на слаб огън за около 5 минути, за да се смесват ароматите. Изключете огъня и добавете нарязания магданоз.
- Пълнене на бутчето
Внимателно напълнете агнешкото бутче с приготвения пълнеж. Внимавайте да не го препълните, за да може да се затвори и да не се разкъса. Затворете бутчето с конец или го зашийте, за да задържите пълнежа вътре.
- Подготовка на картофите
Малките картофи измийте добре и ги нарежете на половинки или на четвъртинки, ако са по-големи. В купа смесете картофите със зехтин, сол, черен пипер и малко розмарин. Печете картофите на 200°C в предварително загрята фурна за около 30-40 минути, докато станат златисти и хрупкави отвън.
- Печене на агнешкото бутче
Загрейте фурната на 180°C. В голяма тава поставете пълненото бутче и го намажете с малко зехтин. Ако желаете, можете да добавите 1-2 супени лъжици мед, за да придадете леко сладникав вкус на месото. Залейте с малко бульон и сложете във фурната. Печете за около 1.5-2 часа, като през това време поливате агнешкото с бульона, който се натрупва в тавата, за да остане месото сочни и ароматно.
През последните 30 минути от печенето добавете печените картофи около агнешкото в тавата, за да се запекат заедно и да поемат ароматите на месото. След като агнешкото бутче е готово, извадете го от фурната и оставете да почине за около 10 минути преди да го нарежете. Поднесете пълненото агнешко с ароматните печени картофи и гарнитура от свежа салата по избор.

Коментари (0)
Вашият коментар