Напишете дума/думи за търсене

Мамо, има ли Дядо Коледа? - какъв е правилният отговор

Традиционно Коледа е особен, вълшебен празник. Настроението е приповдигнато. И възрастните, и децата очакват чудеса. А въплъщението на чудото е Дядо Коледа.

„Мамо, има ли Дядо Коледа?”

Всеки от нас си спомня как в детството си чакал момента да грабне изпод елхата пакетите, оставени там от Добрия старец. Спомняме си и удивлението, че той е отгатнал желанията ни, че писмата са получени, а молбите – изпълнени. Неизбежно обаче идва времето, в което разбираме, че дядото с подаръците не е нищо повече от приказен персонаж, а пакетите под елхата подреждат родителите. Тогава е неизбежно и усещането за измама, и обещанието, че никога няма да лъжем децата си. Струва ли си да заблуждаваме хлапетата в съществуването на Дядо Коледа? И истинска лъжа ли е това?

Според психолозите децата по правило вярват в Дядо Коледа до 8–9 годишна възраст. Понякога и преди да навършат тази възраст в тях се прокрадва съмнение. Специалистите съветват, ако детето зададе въпроса има ли Дядо Коледа преди тази възраст и изрежда аргументи против съществуването му, да не го убеждавате в противното, но и да се постараете потвърждението ви да не бъде травматично. Когато хлапето е разбрало, че всичко е приказка, няма смисъл да го разубеждавате.

Един от препоръчителните отговори в този случай е „Дядо Коледа съществува, докато ти искаш”.

Някои психолози твърдят, че „лъжата” за Дядо Коледа е полезна не само за децата, но и за възрастните. От тази гледна точка става дума за мит, който учи малчуганите да приемат с благодарност и да вярват в силата на доброто.

Впрочем, родителите напразно се тревожат по повод „лъжата” за дядо Коледа. Децата притежават удивителната способност да удържат по няколко идеи наведнъж в главата си. Те могат едновременно да се радват на подаръците, да се чудят как Дядо Мраз обикаля за една нощ всички домове по света, да завиждат на другите деца за техните подаръци и съчувстват на тези, които не са били посетени от Добрия старец. Освен това хлапетата не виждат никакъв проблем в това, че приказният герой често се явява пред нас в образа на жив човек с очевидно изкуствена брада – готови са да приемат, че старецът в мола е просто преоблечен актьор. Те вярват както в съществуването на дядо Коледа, така и във факта, че някои хора играят неговата роля. Разбира се, всички тези образи на Дядо Коледа пораждат въпроси. И когато им отговаряте, никога не бива да лъжете. Просто се успокойте и влезте в приказката – само така ще може да съпреживеете старата история, която е създала мита за любовта, за да укрепи в детските души вярата в доброто и чудесата. Когато казвате „да” на магията на Дядо Коледа, вие казвате „да” на надеждата и вярата – а в това няма нищо нечестно и заблуждаващо.

Има и благородни лъжи

Главната причина, поради която историята е Дядо Коледа е полезна, е че тя учи децата да вярват в чудеса. Това е един от основните механизми за адаптация на психиката, който се формира в предучилищна възраст. Така, дори и след като детето разбере, че Дядо Коледа не съществува, механизмът вече е формиран и психиката е тренирана да се справя в трудни ситуации. Освен това, ако всички (или повечето) деца вярват в Добрия старец, а вашето дете не, то вероятно ще се огорчи, че има един персонаж, който носи подаръци на останалите, но не и на него – което би могло да създаде проблем със самооценката му. Ако хлапето е под 7 години, няма как да вникне в обяснението, че става дума за измислица, затова честността ви по-скоро може да нанесе вреди на психиката му. Има и още една причина „за” Дядо Коледа – писането на писма и историята за тайното влизане през нощта на Бъдни вечер развива фантазията и е полезна за въображението. Затова не се измъчвайте от угризения, че не сте били честни с хлапето си от най-ранната му възраст.

Имайте предвид обаче, че

психолозите не съветват да се кани „жив” Дядо Коледа за деца до 3 години.

Хлапето може да се изплаши от гръмогласния непознат в червени дрехи и празникът да се помрачи със сълзи. При всички положения е необходимо родителите отрано да разкажат на детето за вълшебния гост, когото очакват, да отбележат, че той много обича деца и затова изпълнява желания и им носи подаръците, които са поискали.

Как да изберем подарък

Да влезеш в ролята на Дядо Коледа никак не е лесно. Темата за детските подаръци е сложна, тъй като трябва да се избере нещо, което ще изненада малчугана, ще го учуди и ще му е полезно. При цялото изобилие от стоки, най-лесно е просто да купиш нещо скъпо и качествено – за родителите това е достатъчно, но не и за детето.

Типичните грешки при избор на детски подарък

Преди всичко, подаръкът трябва да е малко чудо, което детето очаква с трепет. Едва ли има хлапе, което няма да се разочарова, ако месеци е сънувало велосипед и накрая получи пижама. Дори и ако пижамата му е необходима. Главната грешка на възрастните е, че не се вслушват в желанията на своите деца. Ние си мислим, че знаем по-добре от тях какво им трябва, какво им е удобно и интересно. В крайна сметка децата получават подарък, който харесва на нас, но не и на тях самите. Какъв подарък е тогава?

Още една грешка е подаръкът да се използва за контрол над хлапето. Например с версията

„Ако не слушаш, няма да получиш подаръка си”. Това е просто изнудване, драги родители.

По-добре е да вникнем в причината за лошото поведение, вместо да плашим децата, че ще останат без подарък за празника.

Когато са твърде заети, родителите често купуват скъпа играчка на детето и го отпращат с думите „Върви си в стаята, играй и не ме занимавай”. Това е изключително неправилно поведение, тъй като детето се нуждае от родителската любов и внимание, а подаръкът е само неодушевен инструмент за игра, възможност за развлечение за известно време – и нищо повече. Разбира се, за определен период малчуганът се разсейва с новата придобивка, но след това отново му е нужно живото, топло общуване с родителите.

Какво да подарите на хлапето

На първо място, вслушайте се в желанията на детето си. Разбира се, 3-месечното бебе не може да ви сподели предпочитанията си, но веднага щом се научи да изразява мнението си и да отстоява вкуса си, му дайте възможност да избира.

Хлапето непременно трябва да разполага с играчки за развитие на фантазията и творческите способности. Подходящи са и играчките, които възпроизвеждат ситуации от реалния живот (например медицински комплект, с който да лекува Мечо, когато се разболее), както и такива, с помощта на които да изхвърля агресията (войници, пистолети, топки, детски боксови круши, кегли). Добра идея са пъзелите и конструкторите от дърво – материал, който е приятен на допир и създава усещане за уют. Музикалните играчки също са необходими, макар някои родители да лишават децата си от тях заради шума. Развитието на слух и вкус към музиката е важно за естетическото израстване на малчугана. Още един ценен подарък са книгите – за четене, за оцветяване, книгите-пъзели. Красиви, ярки и шарени, те учат детето да чете, да опознава света, а по-късно – и да развие любов към литературата.

Отличен подарък, който ще развие вкуса към нематериалното, са посещенията на изложба, на зоопарк или делфинариум. Но разбира се, само при условие, че подобно преживяване е желано от детето – в противен случай подаръкът ще се превърне в мъчение или в скука.

Не бива да се забравят и полезни подаръци като кънки, велосипед и други спортни съоръжения. На първо място, те са полезни за здравето, а на второ – дават идеи за съвместни приключения на родители с деца. Парите също може да бъдат подарък. Но само ако хлапето знае как да ги управлява или ако има за цел да събере сума за нещо определено.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X