Напишете дума/думи за търсене

Храни за детокс

Главоболие, нездрав тен на лицето, проблеми с храносмилането, понижена работоспособност, неясно откъде появили се алергии – всички тези симптоми може да сигнализират не само за натрупана умора, но за баналното „задръстване” на организма с токсини. Обикновено когато се почувстваме зле, започваме да се тъпчем с лекарства и синтетични витамини. По-лесно и сигурно действа обаче изчистването на тялото от натрупалите се шлаки и отрови с естествени средства.

Според диетолозите напълно възможно е да се пречистим от токсините и същевременно да свалим излишните килограми. С помощта на някои хранителни продукти може да повлияем на процесите на изчистване на храносмилателната, кръвоносната и лимфната система, да подобрим обмяната на течности и по този начин да ускорим извеждането на вредните вещества от организма. Всичко това ще повлияе благоприятно на фигурата и на външния вид като цяло. За целта е необходимо да се поддържа баланс на процесите на пречистване – детоксикация на клетъчно ниво, на органите и тъканите за възстановяване на баланса и нормалната работа на всички системи в тялото. От диетата трябва по възможност да се изключат месото и месните продукти, консервираните храни, хидрогенираните мазнини (с изкуствено втвърдени растителни мазнини – като маргарин). Добре е да се набляга на пълнозърнестите продукти, рибата, морските дарове.

Човешкият организъм притежава естествена система за детоксикация, която му помага да се избави от отровите, приемани с храната и от околната среда. Лекарите и диетолозите спорят дали естествената система за пречистване е достатъчна в условията на съвременния свят, когато всекидневно се подлагаме на въздействието на множество токсини. Повечето от специалистите все пак смятат, че допълнителна помощ за организма във вид на голямо количество чиста вода и определени хранителни продукти е абсолютно необходима.

Daily Mail публикува списък на 11 натурални продукта за детоксикация, които трябва да включваме всеки ден в менюто, за да помогнем на тялото си да се пречисти.

1. Ябълки. Те са превъзходни за почистване на организма, а ябълковият сок помага да се справим с вредите, нанесени от вирусите, например когато боледуваме от грип. Ябълките съдържат пектин, който ефективно извежда от организма съединенията на тежките метали и други токсини. Неслучайно пектинът се включва в детокс програмите при лечение на наркомани, приемащи хероин, кокаин и марихуана. Освен това ябълките избавят от стомашни паразити и някои кожни заболявания, спомагат за лечение на възпаления на пикочния мехур, предотвратяват проблеми с черния дроб.

2. Цвекло. Главният „чистач” на организма ни от токсини и други ненужни вещества е черният дроб. А цвеклото естествено подпомага пречистването на самия черния дроб. В него, както и в ябълките има много пектин. Лекарите препоръчват да консумираме редовно цвекло във всякакъв вид – сурово, варено, печено, задушено, както и да го използваме за приготвяне на ястия и десерти.

3. Целина. Незаменима за детоксикация - помага да се пречисти кръвта, предотвратява отлагането на пикочна киселина в ставите, стимулира работата на щитовидната жлеза и хипофизата. Целината действа като лек диуретик, като улеснява работата на бъбреците и пикочния мехур.

4. Лук. Спомага за извеждане на токсините през кожата. Освен това идеално изчиства стомаха.

5. Зеле. Отдавна са известни неговите противовъзпалителни свойства. Сокът от зеле се използва като лек за стомашни язви. А млечната киселина, съдържаща се в зелето, помага да се съхрани здравето на дебелото черво. Освен това, както и всички останали кръстоцветни, зелето има сулфорафан – вещество, което съдейства на организма да се бори с токсините.

6. Чесън. Съдържа алицин, който поддържа в нормално състояние белите кръвни телца и ликвидира шлаките и отровите. Чесънът изчиства дихателната система и кръвта. Малко известно е още едно негово уникално свойство – помага за извеждане на никотина от организма и може да е незаменимо допълнение към диетата ви, когато отказвате цигарите.

7. Артишок. Също като цвеклото е полезен за черния дроб, тъй като стимулира жлъчката. Освен това съдържа много антиоксиданти и фибри.

8. Лимони. Лекарите препоръчват да се пие лимонов сок, добавен към топла (но не гореща) вода. Тази лимонада е своеобразен тоник за черния дроб и сърцето. Освен това лимонът предотвратява образуването на камъни в бъбреците, тъй като има алкален характер. Голямото количество витамин С помага за изчистване на съдовата система.

9. Джинджифил. Широко известни са неговите противопростудни и антивирусни свойства. Малцина обаче знаят, че джиндифилът извежда токсините през кожата.

10. Моркови. Те, както и сокът от тях помагат в лечението на респираторни и кожни заболявания. Лекуват анемия и регулират менструалния цикъл.

11. Вода. Всичките ни тъкани и клетки се нуждаят от вода, за да функционират нормално. Дори психическото ни здраве зависи от количеството вода, което ежедневно приемаме. Когато организмът е обезводнен, това се отразява негативно на всичките му функции. Съвременният човек е отвикнал да пие чиста вода, заменяйки я с кафе, чай, сладки газирани напитки. Според резултатите на едно изследване в САЩ например 75% от населението е хронично обезводнено. В този смисъл увеличаването на консумацията на вода (според диетолозите нормата е 1,5 – 2 л на ден) е важна задача.

За още полезна информация, свързана със здравословното хранене, и вкусни предложения търсете списание Рецепти за здраве

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X