Напишете дума/думи за търсене

Коз или пречка е външният вид в кариерата?

Първосигнално повечето от нас смятат, че красотата помага в кариерата. Защо иначе искат снимки в CV-та? Явно някои хора наистина си мислят, че външният вид е водещ при назначаването на работа, щом във форумите може да попаднете на съвети как на фотошоп да обработите снимката си за CV-о, така че със сигурност да бъдете извикани на интервю. Нещо, което обаче никой кариерен консултант не би ви препоръчал, защото ако разликата между снимката и това, което интервюиращите видят на интервюто, е драстична ще излезете като човек, който се опитва да послъгва още от началото.

От друга страна обаче кариерните консултанти съветват и да не слагате прекалено предизвикателни снимки или такива, на които изглеждате много привлекателни. Защото тогава може да се сблъскате с другото клише – че много красивите не са умни, отговорни или сериозни.

Точно заради това много хора смятат, че красотата, когато минава стандартната симпатичност, всъщност пречи в кариерата. Хиляди са историите на шефове, които възприемат красавиците като трофеи, които искат да спечелят за по-лични цели и често не им дават възможност да разгърнат истинските си способности. Както и тези на привлекателни жени, които са успели във професията си и наистина са кадърни, но винаги се сблъскват с коментари от типа „Явно е любовница на някого!” и никога не могат да избягат от клишето.

Има случаи и на жени, които директно са били дискриминирани за това, че са красиви. Такава е историята на Мелиса Нелсон, която бе уволнена от шефа си под претекст, че е прекалено привлекателна. Тя работела като асистент на зъболекаря Джеймс Найт в продължение на десет години и никога не била флиртувала с него, но тъй като жена му я намирала за заплаха, Мелиса била изхвърлена на улицата. Събитието се развива в САЩ, където е пълно с какви ли не прецеденти. Най-странното е, че дори Върховният съд в американския щат Айова не дава възможност на Мелиса да обжалва, а защитава шефа, защото той искал да спаси брака си.

Във Франция например красотата се слага като елемент за дискриминация наравно с пола, възрастта, здравословното състояние, религиозните убеждения и сексуалната ориентация. В изследване на Френската агенция за борба с дискриминацията се споменава, че 38% от анкетираните са били свидетели на ситуации, при които външният вид е бил решаващ за назначаване на работа, а 26% са подали сигнали за използването на външния вид за получаване на повишение.

Израелската психоложка и кариерен консултант Орения Яфе-Янаи е категорична, че красотата помага единствено в най-долните нива на кариерната йерархия, но пречи на по-висшите.

А известният немски специалист по отношенията в офиса Гюнтер Бейер дава съвсем кратък и прост отговор на въпроса. Според него привлекателността помага на мъжете в кариерата, но пречи на жените.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X