Напишете дума/думи за търсене

Свободата да си single

Гледайте как хубаво звучи на английски – single. При това съм страстен противник на чуждиците в речта ни. Например никога не употребявам „топ”, при положение, че имаме звучната, чак напоителна българска дума „потник”. Но single е друго. Сигурно щото съм single. И предпочитам статут на чужд език вместо звучното като плесница българско „сама”. „Ти не си сама, ти си между две връзки”, казва моя приятелка. „Аз не съм сама, аз съм свободна”, добавям аз.

Защо хората се ужасяват толкова от възможността да живят без партньор?

Защото нямат с кого да си делят сметката за парно? Нямат на кого да си го изкарат след гаден ден в офиса? Има безброй причини да искаме да сме в комплект и твърде малко предимство се отдава на възможността да решаваме сами, да осъществяваме сами и да бъдем щастливи сами.

Наскоро си купих тример за градината. След като го разопаковах, седяхме и се гледахме с тримера в продължение на четвърт час. Аз го гледам и знам, че със сигурност работи някак, но не вдявам как; той ме гледа и ми се смее с тъпата си германска муцуна: „Колкото и да ме гледаш, ще ти трябва мъж да ме сглоби.”

Така ли?!? След още четвърт час тримерът беше сглобен и го направих луд от рязане. Ако имах мъж, резултатът щеше да е същият, но подходът щеше да е по-различен: щях да погледна с неразбиращ поглед тримера, щях да протегна нескопосани ръце към „милото” и с беззащитност на мини булонка щях да помоля за помощ. Харесвам относителното разпределение на мъжки и женски дейности, но от подобна картина на „беззащитност” ми иде да си отхапя опашката. Е, поизпотих се над тримера, макар че след първоначалната илюзия, че не разбирам нищо от пустата машина, сглобяването й се оказа лесно, логично и дори приятно занимание. Да не говорим за доволството, че мога да се справя сама и с това. Всъщност говорим точно за това доволство! Изпитах го когато си купувах сама кола, когато си поправих сама казанчето на тоалетната, когато смених душа и когато се катерих на покрива. Никога не съм мечтала да бъда Супермен, но му признавам, че знае как да се забавлява. Когато се справиш с нещо, което изглежда не по твоите сили, кефът е огромен. Мускулите фукливо затреперват, носът се вирва, а жена с щастливи мускули и добре разположено носле е красива жена. И без да е Супер.

Та така. Напоследък открих и други предимства на битуването в поза single.

Обичам да се прибера вечер, да си „сервирам” вечерята - купа със сурови ядки и чаша ледено розе, да си пусна музиката високо и да танцувам на U2, Zaz и Лени Кравиц, докато забравя, че кранчето в тоалетната пак се е разтекло. Ако не съм сама, пак мога да танцувам, но не мога да танцувам така, сякаш Боно и Лени лежат на дивана и ме аплодират.

Да си single дава привилегията да отидеш на купон и да се огледаш смело във всички посоки. И обикновено дава резултати на по-красноречивите ти оглеждания. Да не скачат сега всички обвързани, че от тежките им юмруци (с вериги) ще ме заболи, а не знам дали мога да се закарам сама до болницата. Факт е обаче: да си single дава свободата да флиртуваш, да не правиш секс, когато не ти се прави, да избереш сама мястото си за почивка и дали на това място ще се печеш без горнище на банския.

Има още куп значими дейности, които усъвършенстват личността, и са пряко зависими от това да си свободна като диворастящ мак.

Можеш например да си лакираш ноктите в леглото, без някой за измрънка, че ацетонът го задушава. Или да си купиш някой неустоим парцал без да се налага да лъжеш, че го е купила майка ти, но се е свил при пране. Можеш да се разхождаш вкъщи с маска на лицето, маска на косата, маска на дупето и вълнените чорапи на баба ти, без да смутиш с тези невинни дейности нечие либидо. Можеш да гледаш „Тетрадката” и да връщаш на сцената с дъжда, плачейки като кошута, а след края на филма можеш да се заровиш в нета и да изучаваш анатомията на Райън Гослинг в детайли, с които и собствената му майка не е запозната. И никой няма да те види.

Да си single ти дава свободата да не си измиеш чашата с кафе цяла седмица. Не че мъжете са големи педанти, но как да му се развикаш, че си е зарязал чашата неизмита, когато и ти го правиш?! Свободната от мъж жена може да превърне къщата си в оранжерия – да има теменужки в спалнята, орхидеи в хола, подправки в кухнята и по една палма във всеки ъгъл. И никой няма да пуфти. Ако си single, можеш да си сложиш панделки по пердетата, да каниш майка си всеки ден на кафе, да програмираш спортните канали на последно място в списъка, да си говориш по телефона с часове, да събираш салфетки или пък снимки на Дейвид Бекъм и Асен Блатечки, да дояждаш първа (и последна) нутелата, да прегаряш манджата и да я готвиш като своята майка, не като нечия друга. Или да напишеш книга за мъжете, които си обичала, без някой да се разведе с теб заради това.

И най-сладкото: да си single ти дава свободата да се влюбиш.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X