Напишете дума/думи за търсене

Меню за здрави стави

Ставите свързват нашите кости, така че се движат, сгъват, извиват… Благодарение на това ние тичаме, плуваме, танцуваме и сме в състояние да извършваме всевъзможни дейности.

Може би знаете, че в човешкото тялото има 206 кости и всички те, с изключение на хиоидната кост на врата, са свързани една с друга. Подвижните стави, като тези на коленете, ходилата и лактите са съставени от кост, съединителна тъкан (хрущял, тендони и сухожилия), мускули и синовиална тъкан. Нормалният хрущял осигурява гладко приплъзване на ставните повърхности и пренасяне на тежестта на съответната част от тялото. Така костите не се търкат една в друга. С времето хрущялът изтънява, а с напредването на годините телата ни произвеждат все по-малко хрущялно вещество.

А сега накъде?

Най-добра тактика е профилактиката. А подходящото време за нея е… винаги! Тя преминава през няколко важни условия – подобряване на режима на хранене, регулиране на теглото, движение, могат да се включат хранителни добавки и други природни методи. Здравето на вашите стави е още една причина в менюто ви да включите:

Ягоди, които са богати на витамин С, който спира загубата на хрущял. Други подходящи източници на ценния витамин са портокалите, прасковите и червените чушки.

Зехтинът чрез съдържащите се в него полифеноли намаляват възпаленията в организма, което помага и на ставите.

Сьомгата ви носи витамин D и омега-3 киселини, които успокояват болката в ставите. Тази риба профилактира появата на скованост и дискомфорт.

Зелен чай с неговите катехини може да забави уврежданията на хрущялите при болестите на ставите.

А листните зеленчуци също ви помагат, както и плодове, и ядките. Така е в кондиция целия организъм.

И да не забравяме спорта. Пилатесът е идеален за всички с проблемни сухожилия и стави. Резултатите наистина ще ви зарадват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X