Напишете дума/думи за търсене

Как да спрем да се тревожим за всичко

Непрестанно има нещо, което ви се блъска тревожно в мислите и не ви остава време да се порадвате на живота. Дали ще съжалявате за нещо, или трябва да вземете важно решение, дали имате проблем със самооценката, или изпитвате тревога към бъдещето като цяло, черните мисли са с вас денем и нощем. Как да си помогнете.

Започнете да мисилте за тревогите по нов начин

Целенасочено се опитайте да видите тревогите си отстрани. Задайте си въпросите: за какво ми служи тази тревога? Тревогата помага ли на проблема да изчезне? Тревогата превенция ли е срещу проблемите? Или ги задълбочава?

Позволете си специално „време за тревога“

Много хора имат хронична тревога. Те най-често си повтарят: „не се тревожи за Х“ или „не мисли за Х“, но това е погрешно, защото, за да не се тревожиш за Х, ти трябва първо да си го представиш, тоест да мислиш за него. Дайте си по 15 минути на ден специално „време за тревога“ - позволете на черните си мисли в този четвърт час да потекат свободно. Не го правете в никакъв случай преди заспиване. Ще видите, че това упражнение ще ви даде контрол над тревогите, какъвто вероятно в този момент нямате.

Вместо да се тревожите, мислете за решения

Има огромна разлика между това да се тревожите и да вземете нещата в свои ръце. Слагайте си бързо решителната шапка и мислете възможно най-трезво за начини да се справите със ситуацията. Сетете се за някой разумен приятел и си представете какво би ви посъветвал той. Какви са стъпките към решаване на проблема? Още днес направете първата от тях!

Забавлявайте се с неизвестността

Приемете неизвестността, която предлага животът, за нещо положително. Мислете за нея като за нещо хубаво, защото ако знаехме всичко за утре, щеше да ни е безумно скучно да живеем. Напишете си списък на всички неща, за които сте се тревожили продължително, без да е имало нужда. И не забравяйте хубавата българска поговорка: „Всяко зло – за добро“.

Упражнение против тревожност

Може да изпълните следното упражнение при появата на някоя тревожна мисъл. На лист направете таблица с четири колони. В първата запишете конкретната тревога, във втората дали тя е породена от реалността или е фикция, в третата – възможно решение, в четвъртата – дали се е осъществила тревогата ви или не. Ето един пример:

1. Притеснявам се, че ще се разболея за театъра в петък.

2. В момента нямам симптоми, значи тревогата ми е фикция.

3. Ще спя добре и ще пия много фрешове, така че да се запазя здрава до петък.

4. Не се разболях и отидох на театър. Тревогите ми бяха напразни.

Това упражнение ще ви помага да се справяте по-лесно с ежедневните черни мисли.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X