Напишете дума/думи за търсене

Как да научим детето да разтребва след себе си

Колко много може да са играчките на едно дете? Един конструктор, две плюшени мечета, кутия с пластелин, моливи, ножица, лепило и още няколко дреболии. Напълно достатъчно количество за няколкочасово забавление на детето у дома.

За деня. На следващия от коша с играчките излиза и семейство динозаври, комплектът им за хранене, количката им за разходка и медицинският сет за първа помощ, в случай че тиранозавърът се разболее. А мама отново трябва да разтребва. Или пък да научи хлапето да се справя с тази задача самостоятелно от малко.

Дайте адекватен пример. Мама е царицата на реда вкъщи. Обаче често го въдворява с вкиселена физиономия и нежелание, граничещо с отегчение и капване от умора на финала. Мъникът лесно може да свикне с тази мисъл и да я приеме за норма. За него разтребването е видимо досадно, неприятно и изморително занимание, в което няма нищо интересно и забавно. Ще кажете, усмивката и ентусиазмът са последните неща, за които ви остава време, когато на дневен ред е поредното разтребване. Но не пречат за възпитаване на отношение у детето към домашното задължение.

Играйте отборно. Включете цялото семейство в проекта. Мама може да е първенец по скоростно събиране на динозаври и чорапи от пода, но това не е само нейно задължение. Щом всички вкъщи допринасят за създаване на хаос, всички трябва да участват в неговото елиминиране, в това число и най-малките.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X