Напишете дума/думи за търсене

Как да направим перфектната пролетна салата

Пролетта е времето, в което на масата ни става пъстро и зелено. Салатите не само са глътка свежест след тежките зимни гозби, но са и необходими, ако искаме да изчистим организма си и да влезем в по-добра форма за лятото.

Оказва се обаче, че приготвянето на хубава салата изобщо не опира само до „забъркване“ на няколко зеленчука, посоляване и малко олио отгоре.

На редакционната ни поща получихме няколко въпроса, свързани със салати, и се надяваме, че с тази публикация ще успеем да обединим всички най-важни съвети по въпроса. Разбира се, разновидностите салати са безброй. Ние ще ви запознаем само с основните правила.

1. Зелената салата трябва да е добре измита и идеално подсушена

Вероятно сте го чували многократно, но не може да не започнем с този съвет именно. Ако не подсушите поотделно всяко едно от листенцата на зелената салата, от влагата те ще омекнат, ще се разлигавят и на дъното на купата ще получите нещо, което по-скоро ще прилича на несполучлива супа. За целта препоръчваме да си купите сушилник за салати. Заема доста място, но пък спестява време. След като сте измили добре листенцата, слагате всичко в него и въртите известно време, докато на дъното на сушилника не изтече цялата течност. Другият вариант е, след като сте измили листата, да ги положите между две сухи кърпи и да изчакате те да попият течността.

2. Зелената салата се накъсва, не се реже

Това също е широкоизвестно правило. Накъсването не само прави салатата по-вкусна, но и по-здравословна. Не е необходимо късовете да са много на дребно, защото след овкусяване салатата ще се свие.

3. Съотношението между продуктите в салатата трябва да бъде балансирано

Не бива да се счита, че можем в една салата да изсипем каквото ни хрумне и по колкото ни хрумне. Може, разбира се, да експериментирате, и така да откриете своя оптимален вкус.

Много хора комбинират зелената салата с домати, но тази комбинация като цяло не е особено желателна, тъй като двата вида зеленчуци изискват различно овкусяване. Всичко, разбира се, остава въпрос на вкус.

4. Най-важен е дресингът

С добър и подходящ дресинг може да направите съвършена салата и само от една съставка. Например италианците много обичат да хапват рукола, осолена и полята единствено с лимонов сок и зехтин.

Като цяло дресингът се нуждае от следните вкусове:

- солено

- сладко: захар, мед, кленов сироп, петмез, сок от портокал или ябълка и т.н.

- мазно: зехтин, олио, шарлан и т.н.

- кисело: сок от лимон или лайм, оцет

За зелената салата препоръчваме класическият винегрет: сол, горчица, зехтин, лимонов сок, балсамов оцет, мед или захар. Доматите харесват зехтин, чесън и босилек. Варените картофи са приказни с дресинг от горчица, лук и балсамов оцет.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X