Напишете дума/думи за търсене

Как да опазим косата си в жегите

Слънцето, морската вода и хлорът в басейните увреждат косата. Те променят блясъка и жизнеността й. Но има начин да подсилим здравината й през летните дни.

Повече течности

Една четвърт от обема на косъма се дължи на водата в него. Косата е гъвкава и мека само, когато е хидратирана. Като поемаме течности в изобилие, пречистваме организма си от отрови и поддържаме косата си блестяща. Добре е да пием по 2 л течности дневно и леко солен айрян, за да осигурим влага за кожата на главата и за косата си.

Прием на Омега-3, 6 и 9

Есенциалните мастни киселини омега-3, 6 и 9 са важни за подобряване структурата на косъма, за предпазване от изсушаване и начупване и поддържане жизнеността на косата. Те могат да се внесат в организма единствено чрез храната или като хранителни добавки. Съдържат се и в много козметични продукти за коса за локално приложение. Важно е да консумираме повече ядки, риба и морски дарове. За да сме сигурни, че осигуряваме нужното количество омега мастни киселини, е добре да приемаме по 1 г на ден качествен екстракт от рибено или ленено масло.

Набавяне на желязо

Ако в храната липсва достатъчно желязо, косата изпитва глад за кислород. Желязото може да се приема като хранителна добавка, но то се съдържа в овесените ядки, червените меса, зеленият грах и фасула, в копривата и в много листни зеленчуци.

Осигуряване на минерали

Пигментацията, блясъкът и растежът на косата зависят от наличието на минерала мед, който засилва усвояването на витамин С и синтеза на колаген. Стридите и скаридите съдържат достатъчно количество мед, минералът може да се набави и от черен дроб, пресни зеленчуци, ядки и семена. Не го приемайте като самостоятелна хранителна добавка, защото количеството му в комбинираните препарати е достатъчно. А цинкът, който контролира производството на колаген и предотвратява косопада, се осигурява с морски храни, месо и ядки. В месото, млякото, яйцата, ядките и рибата се съдържа и важния витамин В, който заедно с витамин С, се грижи за здравината на косъма, подпомагане растежа и предотвратяване на цъфтенето на косата. Витамин С има в кивито, всички цитруси и зелени листни подправки.

Алое вера е много полезно

Растението е източник на над 200 полезни компоненти, сред които ферменти, минерали, моно- и полизахариди, което обяснява широкото му присъствие в козметичните средства, включително и тези за коса. Обогатете храненето си с прием на напитки с алое вера сутрин на гладно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X