Напишете дума/думи за търсене

По-малко калории без много зор

Ако има нещо по-стресиращо от наднорменото тегло, то това е мисълта за диетата. За необходимостта да подминем витрината с торти със затворени очи. Да откажем на дюнера с пържените картофи или на парчето от мамината мазна баница. Да броим в несвяст калории, докато приятелите отброяват питиетата си.

Лишенията на диетата може и да не са непосилни за организма, макар началото да е крайно неприятно, но често са в огромна тежест за волята и за душата. Заблудете ги, намалете калориите, без да ограбвате хранителните си навици напълно.

Заменете плодовия сок с плод
В портокала има доста повече полезни вещества, отколкото в търговския му изстискан вариант. Няма консерванти, оцветители и подсладители. Плодовете са богати на фибри, които оставят по-осезаемо чувство на ситост и са по-малко калорични.

Порцията месо разделете със зеленчуците
Отрежете мислено пържолата на две и заменете липсващото количество със задушени моркови. В 100 г свинско има около 150 ккал, докато в същото количество моркови има едва 40 ккал. Не се отказвайте завинаги и от любимите кюфтенца в името на по-тънка талия. Просто заменете част от каймата със смлени гъби или тиквички.

Повече протеини за закуска
Ако сте от хората, които пропускат това хранене за деня, знаете, че не правите добра услуга на метаболизма си. До обяд вече сте освирепели от глад и сте готови да погълнете почти всичко, което става за изяждане. И да си наваксате двойно уж спестените калории от сутринта. Протеините на закуска обаче може да променят положението и да ви заситят за дълго време с немного калории.

Започнете обяда със супа
Тя е поне 20% по-малко калорична от основното и неизбежно ще намали порциона ви. Без дори да забележите.

По-пълноценна междинна закуска
От нея има смисъл. Тя държи поривите ви за сладко, солено или друго нездравословно под контрол. Приготвяйте я балансирана и пълноценна – с протеини, въглехидрати и мазнини. Хумус с моркови или кисело мляко с ядки е добър вариант.

Чаша вода преди хранене
Това съвсем противоречи на уроците, които са ви преподавали в детството. Но вече може да си позволите да „развалите“ обеда или вечерята си. Мама я няма наоколо, за да ви се скара, а и любимата ви рокля от миналото лято ще остане доволна, че пак ще я разходите.

Хранете се бавно
Мозъкът ви щрака бързо по принцип, но когато стане дума за храна, не е от най-схватливите. Нужни са му 20 минути, за да прецени дали стомахът е пълен. Колкото по-бавно се храните, толкова по-малко калории ще погълнете до момента, в който ще се почувствате сити.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X