Напишете дума/думи за търсене

Правила за начинаещи блогъри

Едно време хората си водеха дневници и споделяха лексиконите си с приятелите си, сега си имаме Facebook и блоговете за тая работа. Не знам вече дали в татковината ни има професионални блогъри, които да изкарват прехраната си само с писане, готвене, коментиране във виртуалното пространство, но никога не е излишно човек да си е написал домашното, особено стане ли дума за прехрана.
Всеки може да си създаде блог, но успешният изисква стратегическо планиране, ако искате в някакъв момент да се изхранвате само от него. Какви са особеностите на успешния блог?

Купете си собствен домейн
Ако искате с блога да вадите пари, или да ви приемат по-насериозно, то по-добре купете собствен домейн, на който да изливате вътрешния си свят. „Ремаркетата“ .wordpress.com или .blogger.com не говорят за особена сериозност. Те са ок, ако гледате на блога като хоби, но ако искате да го превърнете в бизнес, то бръкнете в портфейла и се сдобийте със собствено дигитално име.

Пишете грамотно
Кофти граматиката със сигурност може да види сметката и на най-доброто и интересно съдържание. Знаете колко е досадно да четеш вестник, а той да е пълен с грешки. Същото се отнася и за интернет медиите. Сбърканите думи и неуместни запетайки няма да привлекат читатели, които да припознаят вашата важност.

Не изхвърляйте чувството за хумор
Опитвайте се да пишете леко, ненатруфено, с чувство за хумор. Пишете така, че хората да се разпознават в материалите ви. Ако умеете да рисувате, допълвайте думите със собствени илюстрации или използвайте снимки с висока резолюция. В пъти е по-приятно, ако не карате очите си да се напрягат в опит да разберат какво точно има на прикачения кадър.

Ползвайте социалните мрежи
Те са най-добрият начин вашият блог да стигне до колкото се може повече хора. Не забравяйте да сложите под материалите си бутончета за споделяне във Facebook, Pinterest, Google + и т.н.

Адекватно съдържание


Изберете си една ниша и не се отклонявайте много от нея. Няма нужда да се опитвате да задоволите нуждите на потребителите, запълвайки им кошницата с неща, които не ги интересуват. Ако някой иска да разбере как се готви риба, ще посети кулинарен блог, а не такъв за риболовни такъми.

Вътрешни линкове
Добре е да промотирате материалите си с тяхна собствена помощ. Линквайте дума от статията си към друга, така ще предотвратите бързото излизане от блога ви, след като читателят вече е прочел това, което го интересува. Възможността да остане за по-дълго на ваша виртуална територия се увеличава.

Отговаряйте на всеки коментар
Читателите ще са ви благодарни, ако отделяте време, за да общувате с тях, отговаряйки на въпросите или коментарите им. Всеки обича личното отношение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X