Напишете дума/думи за търсене

Храни, които крадат от енергията ни

Всички сме били уморени от преяждане. Има обаче храни, които въпреки нормалните си порции и здравословните си качества изстискват жизнените ни сили.

Паста

По принцип въглехидратите ни дават енергия, но когато консумираме рафинирани въглехидрати - например паста, това повишава нивата на кръвната захар, последвано от спадане на инсулина, което може да причини умора и слабост. Същото се отнася за белия хляб и сладкишите.

Банани

Известно е, че тези плодове са богати на калий, който помага за нервната функция и за сърдечното здраве. Освен това бананите са пълни с магнезий, което помага на тялото да се настрои за сън.

Червено месо

То съдържа желязо, което дава енергия, но освен това съдържа високи нива на мазнини. Пълномаслените млечни продукти, пицата и сосовете ни карат да усещаме умора, тъй като мазнините са по-трудни за разграждане от тялото. Това изразходва повече енергия за храносмилане, което ни кара да се чувстваме изтощени.

Череши

Те са натурален източник на мелатонин – хормон, който подобрява качеството на съня, а това е чудесно за през нощта, но не и за светлата част на деня. Така че, ако страдате от безсъние, чаша черешов сироп преди лягане може да свърши чудеса за почивката ви.

Сьомга

Тази риба е велик източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Освен това в нея се съдържа витамин В6, който тялото използва за производството на мелатонин.

Маруля

Това растение има седативни качества, които засягат мозъка по начин, подобен на опиоидите. Успокоителната субстанция в марулята се нарича лактуцин, тя има облекчаващ и болкоуспокояващ ефект.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X