Напишете дума/думи за търсене

Давността на обещанията

В началото на януари се заемаме с ентусиазъм да изпълним всички обещания, които сме си дали в Новогодишната нощ – да спрем цигарите, да отслабнем, да започнем да спортуваме редовно… Но след месец-два вече сме се върнали в стария си ритъм и сякаш сме забравили всички планове. Не бива да се чувстваме виновни обаче. Оказва се, че средно обещанията траят няколко месеца.

Дори неизпълнени са полезни

Психоаналитикът Самюел Лепастие обяснява, че много често именно за период от месец-два хората се връщат в стария си ритъм на живот. „Всеки човек има необходимостта да вярва, че бъдещето му ще е по-добро от миналото – обяснява специалистът. – И то не просто по-добро, а такова, каквото самият той е решил. Това е свързано най-вече със страха от непознатото. Тези обещания ни дават измамното убеждение, че имаме пълен контрол над живота си. Всички имаме нужда от такава илюзия дори и само за месец, защото ни помага да се борим със стреса.“

Време за нас

Лепастие обяснява, че дори и да не изпълним точно поставените обещания, самият факт, че ги отправяме към себе си, показва, че се откъсваме поне за миг от въртележката работа-домакински задължения-отговорности като родители. Прекрасно е човек да се замисли над това, какво желае, да се съсредоточи върху себе си, да си спомни, че и самият той е личност и има нужда от лично време.

Правете нови на всеки два месеца

Кой е казал, че обещанията трябва да са само за Нова година. Всеки ден е едно ново начало, така че като се провалят едните – направете нови. Ако наистина повечето хора издържат около месец-два с нов ритъм, тогава просто на всеки такъв период си припомняйте какво сте си обещали, преценявайте кои от тези планове все още са важни за вас и си ги поставете отново или просто ги заменете с нови.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X