Напишете дума/думи за търсене

Правилно ли подреждаме гардероба

От дрехите, които обличаме сутрин, зависи настроението ни през целия ден. За съжаление често губим твърде много време, докато търсим в гардероба какво да облечем, а това добавя допълнителен стрес към и без това напрегнатото ни ежедневие. За да си го спестим, е важно да организираме правилно гардероба вкъщи.

Организация на пространството

Идеалното място за гардеробна или просторен гардероб е до банята или спалнята. Ако пространството ви позволява, смело отделете гардеробна стая. Оптималната площ е 5–6 кв.м. В малките апартаменти може да използвате за гардеробна ниши и рафтове – широки около 3 кв.м. и високи 2–2,5 кв.м.

Важно е в гардеробната да е светло и уютно. Цветът на стените трябва да е светъл, но не ярък, за да не ви заблуждава за цвета на дрехите. Най-добрите нюанси са монохромните – светлосив, перлен, шампанско. Добре е на долния рафт да сложите лампи с регулиране на светлината. Най-добре използвайте LED или флуоресцентни лампи.

Още един важен елемент е добрата система за вентилация – тя ще ви осигури по-дълъг живот на дрехите и обувките. Тук спокойно може да не ползвате радиатори – ако имате възможност, поставете подово отопление, което може да се регулира.

Огледалото може да разположите по цялата височина на вътрешната част на гардеробната или на вратата на гардероба. Добре е да осигурите LED осветление. Може да сложите и подвижно огледало на колела. Ако става дума за гардероб, има много варианти с огледални врати.

Вътрешно оформление

Преди да започнете да планирате вътрешното разположение на рафтовете, стелажите и чекмеджетата, преценете размера на вашия гардероб. Изчислете с колко костюма, обувки, рокли, поли, блузи, бельо и т.н. разполагате. За всяка група от дрехи трябва да има отделно пространство, а за по-дългите дрехи е необходимо повече място.

Разпределете дрехите, обувките и аксесоарите на отделни секции, в зависимост от стила ви на живот:

бизнес облекла (сака, костюми, ризи, блузи, пуловери, вратовръзки, обувки, аксесоари, чанти);дрехи за свободното време – за срещи с приятели и т.н.;вечерни облекла;дрехи за спорт и активен отдих;връхни дрехи и шапки;бельо;

Във всяко отделение разполагайте дрехите на хоризонталния рафт, а обувките – под него, в прозрачни кутии;, за аксесоарите ползвайте кутии с множество отделения. Главното условие е всичко да е видно и достъпно, така че прозрачните кутии са най-добрият вариант. По този начин ще спестите време за търсене и пари за купуване на вещи, с които вече разполагате.

На най-горния рафт може да съхранявате сезонните дрехи, чантите, спалното бельо. По тази система може да организирате удобно както гардероба, така и гардеробната.

Съвети за работещи домакини

Ако графикът ви е плътно натоварен, ще спестите времето за всекидневен подбор на тоалет за работната седмица, като предварително си организирате условен „седмичен гардероб”. За целта следвайте няколко лесни съвета:

1) Набавете си щендер на колела с долен и горен рафт или освободете в гардероба специално място на две нива – долно за обувки, горно – за дрехи, чанти и аксесоари.

2) Изберете дрехи за всеки ден от седмицата в зависимост от програмата ви (ако в четвъртък имате няколко бизнес срещи, а вечерта – делова вечеря, подберете роля с полуприлепнал силует, сако и два чифта обувки – за през деня и за вечерта. Не забравяйте чантите и аксесоарите);

3) В зависимост от настроението и времето навън лесно можете да правите корекции, без да губите излишно време, като променяте някои от дрехите или аксесоарите. Но самата идея, че имате основа на тоалета, ще ви спести стрес и напрежение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X