Напишете дума/думи за търсене

Как да мотивираме децата да четат повече

Светлозар Желев е директор на Националния център за книгата към НДК и безспорен авторитет в малкия ни, но богат и пълнокръвен литературен свят. Попитахме го как бихме могли да помогнем на децата си да се влюбят в книгите – болна тема за почти всеки родител днес.

Първият учебен ден мина и вероятно много родители са разочаровани, че цяло лято не са успели да мотивират децата си да четат книжки. Но никога не е късно за това, нали, Светльо?
Разбира се. За мен това е процес, който трябва да тече и вкъщи, и в училище. Има много начини за това: средата, личният пример на родителите, ако в дома има много книги. Ако родителите четат непрекъснато, детето ще възприеме това като нещо хубаво и добро. Четенето вечер от най-ранна детска възраст е важно - приказки, детски стихчета, драматизации, децата да разгръщат книги, да им се радват, да ги оцветяват, да се пренасят в безбрежните светове на въображението. Когато пораснат, те имат нужда от свобода на избора на книги - неща, които им се четат, които са им интересни и забавни. Те не трябва да бъдат ограничавани и товарени със „задължителни” списъци, скучна за тяхната възраст класика и други, важни за родителите книги. Те са деца, сами ще достигнат до нещата, които им харесват. Много често намразват четенето и книгите именно защото са притискани да четат определени неща, които са им безинтересни и скучни и не са дозрели за тях. Същото важи и за училище. Ако един учител по литература успее да „съблазни” децата за книгите, за текста, когато поднася материята интересно и пали огъня на словото у тях, резултатите са неминуеми.

Може ли да препоръчаш книги, които са добре написани и със смислено съдържание, но в същото време ще бъдат интересни на малките?
За по-ранната възраст със сигурност книги с детска поезия, приказки, с по-малко текст и красиви рисунки, по възможност със съдържание, което ги кара да се замислят, да учат неща, в повече цвят. Имаме прекрасни автори за деца - Дядо Пънч, Виктор Самоилов, Юлия Спиридонова-Юлка, „Чудесните истории за Илийчо и Август” на Пенко Гелев и Сотир Гелев, чудесните книги на Зорница Христова, книгите на Петя Кукудева. Част от техните книги са и за по-големите, до 8-9- годишна възраст. Тук вече може да влязат и книгите на Весела Фламбурари, изториите за мотовете на Радостина Николова . За тийнейджърите вече е по-трудно, те четат много разични неща – фантастика и фентъзи, приключенските романи. Имаме и български чудесни такива на Любен Дилов, двата прекрасни романа на Александър Секулов „Островът” и „Скитникът и синовете”. За чужди автори – там са стотици.

Децата, които са показали талант да пишат, как може да бъдат мотивирани да го правят?
В извънкласни форми, литературни кръжоци, курсове по творческо писане – като Творческа академия „Валери Петров” в НДК, или МОНТФИЗ, литературни клубове, в срещи с писатели и с много, много четене. Защото често забравяме, че за да си добър писател, първо трябва да си добър читател.

На 1 октомври в „Перото“ започна нов и доста силен сезон. Ще има ли интересни събития за ученици?
Ще има със сигурност. За нас младата аудитория и разширяването на читателската аудитория е изключително важна. Много ученици идват в „Перото” да четат, да бъдат с приятели сред книги. През уикендите винаги има неща за по-младата аудитория, четения, детски театър понякога, драматизации, различни формати, които стимулират четенето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X