Напишете дума/думи за търсене

6 причини да спрем да се оплакваме

Ако кажете, че няма причина да се оплачете от нещо, ще излъжете. Вие сте пословични с недоволството си. Вечно мрънкате, вечно нещо не ви е по вкуса, не ви е достатъчно на ниво, не ви е подредено правилно. Не сте перфекционисти, но обичате да намирате кусури на околните и да им го казвате. Имате право, пък и ви става по-леко, като раздадете справедливост според заслугите на другите. Да се оплачеш не е престъпление, но може да усложни живота ти. Защото в повечето случаи негативите се трупат обратно на плещите на недоволния.

Ще ви обслужат по-зле следващия път

И какво, хайде сега да си мълчите... Нима има накъде да стане по-лошо. Ще се изненадате. Може би никой няма да запомни добрата ви дума в ресторанта, но със сигурност няма да ви се размине, ако гневно повикате управителя заради студената супа. На ваше място никой повече не би рискувал да поръча в заведението нещо, което не е отворено пред собствените ви очи.

Едва ли ще последва нещо

Ама наистина ли смятате, че някой има намерение да промени ритъма на работа в хипермаркета, за да не се редите на опашка да платите… Незнайно защо на мениджъра не му прави впечатление, че чакате. Всъщност прави му, но какво от това. Няма смисъл да се оплаквате от времето или от нещата, които не зависят от вас.

Не сте готови на промяна

Недоволствате от обслужването в бакалията, обаче продължавате да пазарувате оттам. Пречи ви високата музика в заведението, но не сте готови да го замените с друго. Не искате да правите компромис с добрата храна, която ви сервират там. Надявате се обаче, че с един скандал ще смъкнат децибелите. Надявайте се, никой не ви задържа там насила.

Околните ви смятат за неприятен човек и ви избягват

Нищо че сте в правото си да негодувате, никой не ви харесва в тази роля. Не иска да става център на вниманието покрай вас и не иска от вашия негативизъм. Хората наоколо изтръпват само при мисълта, че ще си отворите устата, а след време започват да странят и да ви заобикалят.

Вгорчавате настроението и живота си

Не казвайте, че се чувствате добре в ролята на мрънкало. От оплакване не ви остава време да видите света от светлата страна. А тя съществува, само трябва за малко да замълчите и да си починете от себе си. Никой не е съвършен, пък и животът е твърде кратък, за да е перфектен. Порадвайте му се с всички малки моменти и големи недостатъци.

Вреди на здравето

Само си представете по колко пъти на ден вдигате адреналина си заради недоволството. При това не безнаказано. Кръвното ви също се покачва, а това рано или късно ще излезе на сметката на сърцето. Като добавим цялата горчилкаи почти постоянния стрес, направо не сте за завиждане.

Никой не казва, че трябва да оставите околните и светът да ви се качат на главата и да се разпореждат с вас, както им харесва. Никой не казва, че трябва безропотно да го приемете. Но поне дребните неща си струва да подминете. Така и въздухът около вас ще стане по-лек, и дишането по-лесно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X