Напишете дума/думи за търсене

Децата - малките помощници за Коледа

Понякога подготовката за празничните вечери се превръща в надбягване с времето, опъване на нерви и изпълняване на сто задачи една след друга. Няма нищо лошо да поискаме помощ, а нима има по-верни помощници от децата.

Често във водовъртежа от задачи, които трябва да свършим преди празника, ние изнервяме не само себе си, а и другите около нас. И понякога децата ни скучаят през цялото време, докато готвим, украсяваме и подреждаме. И отегчението неизменно ги провокира да направят някоя пакост, която допълнително ни натоварва и често празниците започват със скандали. Най-доброто решение е да включите малчуганите в процеса. Защото празникът не е само часовете, които прекарваме на масата, а и цялата подготовка.

Украсата

Това е областта, в която децата може да са ви най-голяма помощ, а и самите те най-много ще се забавляват. Важното е да им дадете свобода и варианти. Те могат сами да изработят всякакви украси за дома, а защо не и сами да изберат кое как да подредят. Дори масата да не е перфектна като за снимки в списание или елхата да е прекалено окичена само от едната страна, те ще са най-красивите, когато са украсени от децата ви.

Трапезата

Малчуганите имат невероятни способности в кухнята. Те обожават да месят, да точат, да разбъркват. Стига да държите ножовете далеч от обсега им, може да им поставите всякакви задачи. А ако са още малки или вие сте много взискателни към изпълнението на рецептите, тогава им дайте просто някакви продукти, с които да забъркат ексцентричен буламач. Няма да го сервирате, но поне ще ги накарате да се чувстват съпричастни.

Дрехите

Оставете ги сами да изберат облеклото си. Освен че така ще им засвидетелствате, че са вече големи, ще си освободите поне половин час, в който няма да ви се пречкат, докато довършвате последните щрихи за вечерта. Идеалният вариант би бил да се приготвяте заедно, защото и това е част от празника.

Тържеството

Най-вече дайте възможност на децата да участват активно в празнуването. Не им се карайте да стоят мирни на масата или да са тихи, докато възрастните си говорят. Нека те да предложат активности, които биха ги забавлявали, и вие се включете в тях. Не забравяйте – не е толкова важно всичко да е идеално подредено, украсата да е перфектна, ястията да са като за кулинарно състезание, а най-вече – всички да са щастливи и да се забавляват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X