Напишете дума/думи за търсене

12 жени, променили света

Елизабет Блекуел (1821-1910) е първата жена, получила диплома от медицинския факултет в Америка, и първата жена-лекар в САЩ и Великобритания. Тя е помогнала за разрушаването на социалните бариери и признаването на жените за доктори. В последните години от живота си преподава гинекология в Лондонското медицинско училище за жени.

Мария Кюри (1867 - 1934) е първата жена получила Нобелови награди за физика през 1903 г. и за химия през 1911 г. Тя има заслуга за ранното изучаване на радиоактивността, откриването на радия и полония и намирането на начини за прилагане на радиологията в медицината.

Дороти Кроуфут Ходжкин (1910–1994) прави първите снимки на витамин В12, едно от най-изявените комплексни непротеинови съединения, чрез рентгенова дифракция. След дълги усилия успява да установи подредбата на атомите в молекулата на витамина. През 1964 г. е удостоена с Нобелова награда за химия за определянето на структурата на важни биохимични вещества чрез рентгенови методи. През 1969 г. Дороти и екипът й от изследователи успяват да разшифроват структурата на инсулина.

Розалинда Франклин (1920 - 1958) стига до невероятни открития за структурата на ДНК (дезоксирибонуклеинска киселина) и нейната форма, но нейният труд е откраднат. Затова хората не знаят името й, а тя всъщност е жената, която е достига първа до основата на нашето съществуване.

Ане Франк (1929 - 1945) Нейният дневник е една от най-превежданите литературни творби въпреки, че е била само на 13, когато го е писала. Тя е родена в Германия в семейство на евреи. По време на Втората световна война се укрива от нацистите със своето семейство в Амстердам и започва да води своя дневник. Ане умира в концентрационния лагер Берген-Белзен. След края на войната баща й успява да изпълни нейната мечта да е писател и публикува дневника й. Въпреки всички ужаси, които е преживяла, тя е символ на достойнство и хуманизъм. Нейни са думите: "Въпреки всичко, аз вярвам, че хората дълбоко в сърцето са добри."

Малала Юсафзаи (1997-) е ученичка от Пакистан, която се противопостави на заплахите на талибаните, заради което те я застреляха в главата. Въпреки опита за убийство тя оцеля, за да се превърне в една от най-смелите активистки за правото на момичетата за образование. През 2014 година е удостоена с Нобелова награда за мир.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X