Напишете дума/думи за търсене

Искра Ангелова: Не може портфейлът на мъжа да е врата към сърцето му

снимки: Валентин Киров и Донка Златанова за Studio blick

“Ние, които работим в медии имаме морален ангажимент към децата ни и тяхното бъдеще. Като им пускаме само гадости, утре те така ще живеят. Предопределяме бъдещето на цялата си страна”, каза водещата на “Пиано бар нощни птици” по БНТ Искра Ангелова. Това е и мотото на нейното предаване – да покаже алтернатива на масовите “кървища”, които се натрапват в живота ни.

Искра, в предаването ти гостуват световноизвестни личности като Лаура Ескивел, например...Как ще я запомниш ?

Вдъхновяваща беше срещата с нея. Направихме и филм за нея – „Хляб и шоколад“ – за изкуството на готвенето и готвенето в изкуството; за магиите, за домашните женски дейности и ритуали с ръце. Лаура Ескивел каза, че трябва да спрем за малко и да чуем тишината. Цялото това бързане и бърборене, всичко, което се случва на съвременния човек го обърква и нарушава връзката с вселената. Ще се чувстваме много по-щастливи ако излезем в планината и легнем на земята или прегърнем някое дърво, или се разходим в снега. Невероятно е да месим брашно и вода или да готвим на огън. Това са първични, изконни ритуали.

А Кийра Чаплин що за човек е?

Нищо от това, което очаквах. Тя беше хладна, с изчистена, безизразна физиономия . А човек очаква дълбочина, океан, като знае кой е дядо й. Бях малко разочарована след срещата с нея.

Забелязвам у теб интерес към по-духовни теми и личности напоследък?

Разкажи за срещата ти с будисткия монах и автор на книги Геше Майкъл Роуч?

Невероятна личност е. Въпреки че е бил 23 години в тибетски манастир, той проповядва христянски принципи. След като става милионер в Ню Йорк, се отказва от всичко. Три години остава в мълчание, не се среща с никого, не вижда слънчева светлина, живее в една стая, за да се изчисти от всичко, което е натрупал в живота си и след това да предава мъдростта си на другите.

„Портфейлът не е врата към сърцето“, снимки: Валентин Киров и Донка Златанова за Studio blick
„Портфейлът не е врата към сърцето“, снимки: Валентин Киров и Донка Златанова за Studio blick
Ти самата как поддържаш в хармония собствените си ум и тяло?

- Аз не се грижа много, оставила съм се на милостта на Господ. Това не е добре. Не мога да се накарам да живея здравословно и да се притеснявам, че тялото ми не е хубаво. Никога е съм разбирала защо човек трябва да прекарва сума ти време в козметичен салон или във фитнес. Аз винаги имам важни и интересни неща, които да свърша и понеже много работя, не ми остава физическо време да се грижа за себе си. Това разбира се е оправдание. Смятам, че ако човек се чувства добре, ако е спокоен и щастлив, няма начин да не изглежда красив.

Какво да направи всеки от нас, за да живеем по-добре?

Най-важното е да не изменяме на себе си. Да не ставаме конформисти. Казват, че всички правим компромиси. Не съм съгласна. Познавам доста хора, които не правят компромиси с важните неща в живота. Опитвам се да живея като тях. Това значи да не се навеждам, да не се подмазвам, да не правя нещо, което противоречи на възгледа ми към света, за да си спася кожата и да спечеля нещо. Страшно много хора от обкръжението ми направиха тази грешна стъпка. Казват “ами нали трябва да се живее от нещо”. Затова талантливи джаз музиканти започват да свирят чалга. Това не е правилно, изисква се огромно усилие да устоиш. Затова и аз не съм богата. Изисква се мъжество и устойчивост.

Или пък се жениш за някого, защото е богат. Няма такова нещо. Няма ли любов, няма ли истинско, дълбоко, красиво чувство не става. Не може портфейлът на един мъж да е врата към сърцето му.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X