Напишете дума/думи за търсене

Защо химикалите в храните и козметиката са толкова опасни за децата

Едната причина да са толкова опасни химикалите в храните и в козметиката за нашите деца е преждевременният пубертет. Какво трябва да знаем за него?

Често сме чували някой родител да се оплаква, че детето му вече е влязло в пубертета, въпреки че той е очаквал това да се случи по-късно. Преждевременният пубертет обаче не е състояние, на което трябва да се гледа просто като на „лош късмет“, защото може да се дължи на някакъв здравословен проблем. Така че, ако забележите симптоми на пубертет в своята дъщеря преди 8-та й година и в сина си преди 10-та, е добре да се обърнете към лекар. Може да се касае за проблеми с хипофизната жлеза, с функциите на надбъбречната жлеза, с яйчниците, тестисите.

Специалистите отдават ранния пубертет на много и различни фактори: от замърсяването на околната среда и радиацията, през затлъстяването, до стреса. Една от основните причини е наследствена обремененост. Химикалите, които децата ни поглъщат с храната, и които влизат през кожата им с препаратите и козметиката, също могат да бъдат причина за ранно навлизане в пубертета.

Кои са основните признаци за това, че детето е навлязло в пубертет? Най-лесно е да се ориентирате по физиологичните белези – окосмяване в областта на мишниците и слабините, развитие на гърдите, тестисите, телесна миризма, менструален цикъл, увеличена скорост на растежа.

Ранният пубертет е опасен с това, че може да причини спиране на растежа след един първоначален етап, в който детето „дръпва“ на височина. Не е добър за децата и защото често те стават обект на закачки и се чувстват по-самотни от другите. Или пък обратното – рано-рано се отварят за срещи, флирт, секс. Момичетата, които навлизат преждевременно в пубертета, започват да се срещат обикновено с по-големи от тях момчета. Всички сме наясно с опасностите от това, да не говорим какви вреди може да нанесе върху психиката на едно толкова младо момиче стартирането на сексуален живот.

При момчетата пък се стига обикновено до поведенчески проблеми и нараства опасността от злоупотреба с вредни вещества. Почти всички деца, които навлизат в ранен пубертет, имат проблеми с алкохола. Трябва да сте много бдителни за своя наследник и ако имате съмнения, че е „жертва“ на преждевременен пубертет, да потърсите възможно най-скоро консултация с личния лекар. Поискайте направление за ендокринолог, изследвайте растежа на костите чрез рентген, а ако имате дъщеря, направете и ултразвуково сканиране на яйчниците и матката. Не на последно място ще се наложи и консултация с психиатър или психотерапевт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X