Напишете дума/думи за търсене

Игор Незовибатко съветва как да не мразим бившия си партньор

За повечето от нас причината да сме тъжни или весели обикновено се крие в действията и постъпките на другите. Но дали се чувстваме добре или зле зависи само от нас. Как да управляваме емоциите си в неприятни ситуации, как да не се притесняваме пред публика и как да не мразим партньора, с когото сме скъсали, ни съветва руският треньор по личностно развитие Игор Незовибатко.

Г-н Незовибатко, какво учите хората, които идват на вашите тренинги?

Мнозина смятат, че емоциите не зависят от тях, а от другите и затова се опитват да променят тях, не себе си. Или мислят, че понякога негативната емоция е естествена. На тренингите виждаме, че случките в живота ни са нито добри, нито лоши, а неутрални. Как ще ги възприемем зависи от нас.

Възможно ли е все да сме позитивни?

Когато човек изпитва положителни емоции, получава удоволствие от това и увлича другите. Затова е добре през цялото време да сме позитивни, без значение дали сме обзети от бурна радост или тихо спокойствие.

Някои казват, че силните положителни емоции изтощават като негативните, вярно ли е?

Доказано е, че докато изпитваме положителни емоции, придобиваме повече сили. Хората се изтощават от негативните, затова колкото по-високи вибрации на радост преживяваме, толкова по-добре за нас. Отрицателните емоции са важни за животните и хората само за да реагират на опасност и оцеляват в критична ситуация. Факт е, че днес човек изпитва такива страсти без някаква реална ситуация. Например някой си стои у дома и се притеснява дали нещо лошо не се е случило на другите членове на семейството, които не са у дома. Той създава чувство на страх в душата си и страда, въпреки че нищо не се е случило.

Игор Незовибатко, снимка: Александър Ашминов
Игор Незовибатко, снимка: Александър Ашминов
Препоръчвате ли метода на усмивка сутрин пред огледалото и настройване за деня?

Препоръчвам да не контролираме и потискаме емоциите си, а да ги управляваме, да предизвикваме в себе си хубавото настроение и да живеем с него. Ако за това ви помага сутрешната усмивка пред огледалото, усмихвайте се, ако ви помага музиката - включете уредбата, ако е физическата активност - движете се или фантазирайте. Ако забележите, че у вас се заражда негативно чувство, обърнете внимание какво го предизвиква. След това променете нещо в поведението си, опитвайте и ще решите всяка ситуация.

Добре ли е винаги да анализираме ситуациите в живота си?

Тези, които дълго се занимават с анализиране на миналото, не изправят грешките си, а преживяват отново едни и същи емоции.

Как да постъпим, ако се скараме с приятел и всеки мисли, че е прав?

Емоционалните мазохисти държат на това, че са прави. Ако се откажем от своята правота, ще ни стане по-леко. Нищо няма да загубим.

Как да общуваме с човек, който често отрича чуждото мнение и избухва?

Ако го боли стомахът, го посъветвайте да вземе таблетки и да се лекува. Не иска ли да се лекува, каже ли ви, че е в лошо настроение и желае да го преживеете с него, го оставете сам да се справи с проблема. Разумен човек ли е, ще разбере, че може да общува с вас само когато не ви натоварва излишно. Неразумен ли е, ще престане да общува с вас, защото няма да му е интересно. В света живеят 7 млрд. души, така че налага ли се да общувате с хора, които боледуват емоционално, или е по-добре да откриете други?

Как да не се притесняваме, когато говорим пред много хора?

Добре е да се съсредоточите върху това как влияете на хората, докато им говорите, как те променят настроенията си, защото им е интересно и така забравяте за своите притеснения и страхове. По време на изказване повечето не въздействат на другите, а се занимават със себе си и затова се мъчат.

Ако сме с нов партньор, а от филм или песен се сетим за предишния и се разплачем, как да премахнем това чувство?

Ако усетите негативна емоция, свързана с миналото, се захванете с настоящето. Съсредоточете се върху партньора, с когото сте в момента, целунете го, бъдете с него. И другият ще изчезне на секундата. Повечето хора живеят или в миналото или в бъдещето, но не в настоящето. А страхът е свързан само с бъдещето. Превключването е най-разпространеният метод за измъкване от негативни емоции.

Хората се разделят и без да са разрешили проблема с партньора си. Важно ли е да разговарят, за да продължат напред?

Раздялата по принцип е глупаво решение. Хората живеят заедно няколко години, това им е доставяло удоволствие и след скарване или друга причина, вече не се искат. Ако все пак са решили да се разделят, е добре да бъдат благодарни на своя партньор. Защо хората помнят лошото помежду си? Защото смятат себе си за прави, а другия за сгрешил. Това им доставя удоволствие, а е само емоционален мазохизъм, типичен за хора, които не умеят да получават истинско удоволствие. Те са си го забранили и си го доставят чрез мазохизъм.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X