Напишете дума/думи за търсене

Няколко съвета за приготвянето на риба

Продължаваме нашата поредица със съвети за по-здравословно и по-вкусно приготвяне на ястия. Може да изпращате въпроси до нашите консултанти на [email protected] или на страницата ни във Facebook.

Как се приготвя риба

Прясната риба се познава по червените хриле, бистрите и лъскави очи; месото й е бяло, плътно и еластично. Когато се натисне с пръст, вдлъбнатината трябва веднага да се запълни. Люспите на прясната риба се чистят трудно и повърхността на тялото й се отличава с особена лъскавина. Коремът на прясната риба не е издут.

Люспите на рибата се чистят лесно, като се улови рибата за опашката и ножът се движи от опашката към главата. Ако чистенето стане трудно, рибата се потапя за няколко секунди във вряща вода.

Вътрешностите на рибата се чистят, като се разреже тя надлъж откъм коремната й част. Внимава се да не се засегнат черният дроб и жлъчката. Хрилете се изваждат, след като се извадят вътрешностите.

При варене големите риби, за да се запазят цели и да не се разкъсат, трябва да се варят на тих огън. Риба, която се вари цяла, се слага в хладка вода. Тя се счита за сварена, когато перките й започнат да се отделят с лекота.

Неприятната блатна миризма на рибата изчезва, ако след като се изчисти и измие, се остави да престои няколко часа в оцет, в който има и 1-2 дафинови листа, клонче мащерка или няколко зърна черен пипер.

Тежката миризма на морската риба пък се отстранява, като се остави да постои 2-3 часа с нарязан лук или като се натрие добре с разрязан лимон.

Пържената риба е особено вкусна, когато преди пърженето се потопи в прясно мляко, след това в брашно и тогава се изпържи.

За да не се разкъсват рибите при пърженето, се пържат, след като са стояли посолени поне 10-15 минути, за да си поемат от солта.

За да отстраните силната миризма от пърженето на рибата, докато я пържите, поставете в мазнината един картоф – обелен и нарязан на филийки.

Неприятният дъх на риба, който лъха от кухненските съдове, се отстранява напълно, като съдовете се измият с оцет, сок от лимон или гореща, силно осолена вода.

Мидите, за да се отварят лесно, трябва да се залеят с вряла вода и да се оставят да постоят така две-три минути.

...и на супа

Когато варите супи от зеленчуци, за да запазите съдържащите се в тях витамини, слагайте зеленчуците във вряща подсолена вода. Варете ги на умерен огън.

Зеленчуковите супи трябва да се приготвят почти преди поднасянето им, тъй като при престояване на супите витамин С се разрушава. Например след тричасово престояване на картофена или спаначена супа в горещо състояние в нея остава само половината от това количество витамин С, което е съдържала супата в момента на снемането й от огъня. Затова не приготвяйте зеленчукова супа за два дни. По-добре сварете бульон от кости или корени за супа и преди хранене добавяйте набързо картофи, спанак, грах и т.н.

За да имате силна супа от месо или птици, след като измиете месото, залейте го със студена вода и го сложете да се вари. По този начин в бульона се извличат всички хранителни вещества от месото и вкусът остава чудесен.

За да имате добра супа със запазена витаминна стойност, не я оставяйте да ври силно до кипене. Варете супата винаги на умерен огън!

Много добър вкус придават на супата зелените части на целината, магданоза и праза, които трябва да се варят заедно с корените.

Пресолената супа или ястие се поправят, като се сложат в тях да поврат няколко картофа или като се добави лъжичка захар и се долее малко вода.

...и на картофи

Когато картофите са сварени и необелени, те запазват повече витамин С, отколкото варените, обелени и нарязани. Варените картофи изобщо запазват повече витамините си отколкото пържените.

За настъргване са подходящи по-едри картофи, за варене и готвене – средни, за салата ги варете цели и необелени. Обелете ги, докато не са напълно изстинали, и ги нарежете, след като изстинат.

Картофите трябва да се белят тънко, защото непосредствено под обвивката са натрупани всички соли и белтъчини. Обелените картофи се държат в съд със студена вода с 1-2 лъжици оцет.

Водата разтваря хранителните вещества на картофите, затова отбягвайте да ги варите във вода. Варете ги по-добре на пара.

Варените картофи за гарнитура стават светли, ако във водата, в която се варят, сложите малко оцет. Те стават още по-вкусни, ако във водата им се пуснат няколко скилидки чесън, 1 дафинов лист и стръкче чубрица.

Когато варите цели картофи, подберете приблизително еднакви, за да уврат едновременно.

Картофите се варят бавно, на умерен огън, за да набъбне нишестето равномерно.

Пюрето от картофи не се разрежда със студено мляко. От него пюрето става сиво. За да получите хубаво, бяло пюре, сгрейте млякото до възвиране.

Картофеното пюре става пухкаво и леко, ако към смачканите картофи се прибави 1 ч.л. бакпулвер и се разбият добре.

Преди да започнете да пържите картофи, ги изсушете добре с кърпа, за да станат вкусни и хрупкави.

За още практични съвети и вкусни рецепти търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X